Τα κόμματα αντιδρούν σχετικά με το νομοσχέδιο περί πανδημιών

Η πλειοψηφία των κομμάτων διαφωνεί κάθετα με τις περισσότερες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου

Νομοσχέδιο, πανδημία, ΥΓΕΙΑ

Ελάχιστα τα περιθώρια ψήφισης του νομοσχεδίου περί επικίνδυνων και μολυσματικών ασθενειών, από τη Βουλή, αφού με την έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης στην επιτροπή Υγείας χθες, διεφάνη ότι η πλειοψηφία των κομμάτων διαφωνεί κάθετα με τις περισσότερες από τις πρόνοιες του. Μάλιστα, από πλευράς των κομμάτων εκφράστηκε η άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταλύει τη Δημοκρατία και δίνει υπερεξουσίες στην Κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να αποφασίζει ακόμα και το πότε μια μολυσματική νόσος είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να επιβάλλεται αναστολή της λειτουργίας Δικαστηρίων και Βουλής.

Οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί, εάν στις συνεδριάσεις δεν συμμετέχει ο υπουργός Υγείας για να δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινίσεις ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι επεσήμαναν πως, εάν δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επέκρινε την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «επιλέγει να διατηρεί στο νομοσχέδιο πρόνοιες που είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς, επιμένει να παρακάμπτει πλήρως τη Βουλή». Παράλληλα, είπε, το νομοσχέδιο «δεν ξεκαθαρίζει το τι συνιστά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια αλλά προνοεί να έχει η Κυβέρνηση απεριόριστο δικαίωμα αναστολής όλων των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης και συνδικαλισμού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή ως αντιπρόσωπος του λαού οφείλει να διατηρεί τις ισορροπίες που προβλέπει το σύνταγμα και δεν πρέπει να παραχωρηθεί απόλυτη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία να εκδίδει διατάγματα», ενώ ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι «δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο ενόσω δίδει απίστευτη παντοδυναμία στον υπουργό να κλείνει ακόμα και τη Βουλή, να παίρνει αποφάσεις ως προς το τί είναι επικίνδυνη ασθένεια και ενόσω δεν γίνεται οποιαδήποτε διαβούλευση με τη Βουλή και δεν υπάρχει αναφορά στις προτροπές του ΠΟΥ».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν διαθέτει καμία πρόνοια που να καθορίζει το τι είναι πανδημία, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι επιβάλλεται να υπάρχει ξεκάθαρη παραπομπή στις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος είναι το αρμόδιο διεθνές σώμα για να κηρύσσει τον πλανήτη σε κατάσταση πανδημίας, εάν αυτό απαιτείται για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Διαφορετική στάση έναντι του νομοσχεδίου φαίνεται να τηρούν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού με την προεδρεύουσα της Επιτροπής, Σάββια Ορφανίδου, να αναφέρει ότι «η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο είναι απόλυτα συνταγματικό», ενώ σημείωσε ότι «οι διαφωνίες που κατετέθηκαν από κοινοβουλευτικά κόμματα ελήφθησαν υπόψιν από το Υπουργείο Υγείας στο αναθεωρημένο κείμενο». «Ξεκινήσαμε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας του περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών νόμου. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του περί λοιμοκάθαρσις νόμου που ισχύει από το 1932 και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου λαμβάνοντάς υπόψη τις εμπειρίες και τα μαθήματα που έχουμε πάρει και εύχομαι να πήραμε στα πλαίσια της πανδημίας», είπε και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν κάποιες έντονες πολιτικές διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα γι’ αυτό και στην επόμενη συνεδρία γι’ αυτό το θέμα θα καλέσουμε και τον υπουργό Υγείας με στόχο να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ’ αυτά τα σημαντικά θέματα πάντοτε μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και σύμπνοιας».

philenews.com