Kορωνοϊός: Tα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι προς εξέταση

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες - Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο για κλείσιμο όλων των σχολείων μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που προγραμματίζεται ότι θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

1c80722fa00e51fbced13299a8051f63 Coronavirus, Σύσκεψη ΠτΔ με επιδημιολόγους

Εν βρασμώ βρίσκεται η κυβέρνηση και η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, καθώς καλούνται να επανεξετάσουν τα περιοριστικά μέτρα, λαμβάνοντας νέες αποφάσεις για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με φόντο και τις εορτές των Χριστουγέννων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παρουσιάζει μια σταθεροποίηση και δεν κρίνεται απαραίτητο ένα ολικό lockdown.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα και ακολούθησε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εντούτοις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις επίκεινται την Παρασκευή. Πριν τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μέτρα που εξετάζονται, από ό,τι φαίνεται οδηγούμαστε στην άρση του περιορισμού διακίνησης μεταξύ των Επαρχιών.

Όσον αφορά σε παγκύπρια βάση, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα που ισχύουν τώρα, για ακόμα μερικές μέρες και θα γίνει αξιολόγηση την επόμενη βδομάδα, κατά πόσο θα χρειαστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Σε τοπικό επίπεδο, βέβαιη θεωρείται η άρση του τοπικού lockdown στην Πάφο, όπου η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, θα ισχύει δηλαδή ό,τι και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Όσον αφορά τη Λεμεσό, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές τα υφιστάμενα μέτρα, ωστόσο αναμένονται να υπάρξουν επιμέρους χαλαρώσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Εξαιρέσεις, εντούτοις, αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν για όλη την ελεύθερη Κύπρο για τις μέρες των εορτών, οι οποίες θα αφορούν τον αριθμό των ατόμων στις συναθροίσεις, τη μη απαγόρευση τέλεσης εκκλησιασμών και τις ώρες διακίνησης.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο για κλείσιμο όλων των σχολείων μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που προγραμματίζεται ότι θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δηλώσεις αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προήδρευσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με την πανδημία. Κατατέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις από πλευράς των επιδημιολόγων, αναφορικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας, οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας από το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει εκ νέου σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για συζήτηση επί των εισηγήσεων και για λήψη σχετικών αποφάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν αυθημερόν».

Πηγή: philenews