Τα προβλήματα των προσφύγων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

vouli660 Βουλή, Προβλήματα Προσφύγων

Η στεγαστική βοήθεια, διαχωρισμοί οικοπέδων, αναδόμηση οικισμών και άλλα θέματα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση, που είχε η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ) με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Τα κριτήρια παροχής στεγαστικής βοήθειας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕΠ. Κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών θα υποβληθούν από την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων εισηγήσεις για αλλαγές στις υφιστάμενες πρόνοιες. Η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, πιστοποιητικών μίσθωσης και η εξέταση νέων αιτήσεων αλλά και αυτών που εκκρεμούν για στεγαστική βοήθεια πρέπει να επισπευσθούν. Επίσης, προστίθεται, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύντομη αποπεράτωση των εργασιών διαχωρισμού οικοπέδων σε όλες τις περιοχές και την παράδοση τους στους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά την αναδόμηση Κυβερνητικών Οικισμών, η ΠΕΠ σημειώνει ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και ότι πρέπει άμεσα να διατεθούν κονδύλια και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες επιδιορθώσεις, συντηρήσεις και την προσθήκη ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες.

Κάλυψη Απώλειας Χρήσης Κατεχόμενων Περιουσιών

Η Δημοκρατία λόγω της τουρκικής κατοχής και της μη λύσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους πρόσφυγες το θεμελιώδες δικαίωμα της αποκατάστασης τους στα σπίτια και τις περιουσίες τους, τονίζει η ΠΕΠ και προσθέτει ότι όσο η αποκατάσταση δεν είναι εφικτή η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να προχωρήσει στην εισαγωγή νομοθεσίας για την σταδιακή κάλυψη της απώλειας χρήσης των περιουσιών των προσφύγων στα κατεχόμενα. “Η ολοκλήρωση του Μητρώου Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών που ετοίμασε ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην υλοποίηση της προτεινόμενης νομοθεσίας”, εκτιμά. Ο Φορέας ανέλαβε επίσης την ανάθεση σε συμβούλους την ετοιμασία μελέτης για τον τρόπο επιμερισμού στους δικαιούχους των διαθεσίμων κονδυλίων για την απώλεια χρήσης. Το ζήτημα της απώλειας χρήσης συζητήθηκε και σε συνάντηση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων με τον Υπουργό Εσωτερικών. Συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τον Υπουργό μετά την ολοκλήρωση της νέας μελέτης από τον Φορέα.

Τέλος, αναφέρεται ότι μελετάται η επαναφορά πάνω σε νέα βάση σχεδίων για απόκτηση στέγης. Τα νέα σχέδια θα ενταχθούν στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Τα παλιά προγράμματα που έχουν καταργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην απάμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων έχουν ταυτόχρονα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και θεωρούνται ξεπερασμένα. Για το θέμα, σημειώνει η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

Πηγή: ΚΥΠΕ