Τατάρ – Απορρίπτει τα ΜΟΕ που υπέβαλε ο Αναστασιάδης

«Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί», κάνει λόγο το γραφείο του Τ/κ ηγέτη

b b b b tatar1 ΜΟΕ, Τατάρ

Απορρίπτει το γραφείο του Τ/κ ηγέτη τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υποβλήθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί».

Ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρει ότι τυγχάνουν επεξεργασίας προτάσεις του ψευδοκράτους που, όπως υποστηρίζει, θα συμβάλλουν στην οικονομία και την ευημερία «των δύο λαών, της Κύπρου και της περιοχής, στη βάση του σεβασμού των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων» και οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όταν οριστικοποιηθούν.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη αναφέρεται ακόμη ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρέπει πρώτα να αποδείξει την ειλικρίνειά της και να βάλει τέλος στις προσπάθειές της παρεμπόδισης των Τουρκοκυπρίων σε όλους τους τομείς.

«Τα βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση νέες, δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμπληρώνει ότι αντ’ αυτού η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα σε κάθε τομέα «χρησιμοποιώντας το καθεστώς που καταχράται με τη διεκδίκηση του αποκαλούμενου μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους του νησιού της Κύπρου και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους κύκλους ότι προσπαθεί να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η συμπεριφορά είναι απλά ανειλικρινής».

Όπως αναφέρεται, οι συναντήσεις αξιολόγησης και συντονισμού της πορείας του Κυπριακού, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 με πρωτοβουλία της πρώην Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, πραγματοποιούνται έκτοτε σε εβδομαδιαία βάση, μεταξύ του ειδικού εκπροσώπου του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν και του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή.

Αναφέρεται επίσης ότι στις 20 Μαΐου 2022, ο νεοδιορισθείς διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου έδωσε αντίγραφο της επιστολής Αναστασιάδη, με ημερομηνία 19 Μαΐου 2022, στον κ. Ολγκούν, για να διαβιβαστεί στον κ. Τατάρ και αντίγραφο στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Ολγκούν εξέτασε αμέσως το περιεχόμενο της επιστολής και όπως είπε, «είναι απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνεται ο τίτλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της επιστολής», προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην εξαντλημένη διαπραγματευτική βάση, καλλιεργόντας την ψευδαίσθηση ότι είναι έγκυρη». Αναφέρεται ότι η κατάσταση αυτή έχει μείνει στο παρελθόν και δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση επί του εδάφους.

Προστίθεται ότι όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών και μια νέα επίσημη διαδικασία μπορεί να αναληφθεί μόνο μετά την αναγνώριση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δύο μερών στη βάση, όπως αναφέρει, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι «λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ» που αναφέρονται στην επιστολή, δεν είναι παρά «μια προσπάθεια δημιουργίας εντύπωσης και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί».

«Ως εκ τούτου, αυτές οι λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ απορρίφθηκαν σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: KΥΠΕ