Τατάρ: Δεν έχει ουσία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη σύνοδο των ΗΕ, στην Νέα Υόρκη

04B7EED5 F2C1 4FA8 B3F0 4713122CD0D8

Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (06.09.22 brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη σύνοδο των ΗΕ, στην Νέα Υόρκη, αλλά θα συναντηθεί, όπως είπε, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του NTV στην Τουρκία, ο Τατάρ αξιολόγησε το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις «παραβιάσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν έχει ουσία να συναντηθεί μαζί του, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Το σημαντικό είναι, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, να δώσουμε την εικόνα στον κόσμο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί», ισχυρίστηκε.

Πρόσθεσε και τα εξής ο Τατάρ: «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ. Θα έχω και εγώ συνάντηση μαζί του, όμως αυτή τη φορά αναμένεται οι συναντήσεις να είναι χωριστές. Πέρυσι, πραγματοποιήσαμε μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές. Τον Φεβρουάριο θα εκλεγεί κάποιος άλλος, συνεπώς, μια τριμερής συνάντηση δεν θα είχε οποιαδήποτε ουσία. Άλλωστε, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μας κατέθεσαν, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά. Όλα αυτά (εννοεί τα ΜΟΕ της Ελληνοκυπριακής πλευράς), είναι μια σειρά από προτάσεις που είναι γεμάτες παγίδες για μας, αφού στόχο έχουν την επίτευξη συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας και την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ελληνική Δημοκρατία στην οποία θα επεκταθεί η βόρεια Κύπρος, υπό την διοίκηση της. Δεν είναι δυνατόν για μας να τα αποδεχθούμε αυτά», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που βασίζονται στη συνεργασία των «δύο κρατών», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι αυτή είναι πλέον η νέα τους πολιτική και είπε ότι έχουν παραδεχθεί οριστικά ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε μια οριστική λύση στο Κυπριακό για μια ομόσπονδη Δημοκρατία που θα αποτελεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το πως αντιλαμβάνονται αυτή τη συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας απέχει κατά πολύ με το πώς εμείς την αναλαμβανόμαστε.  Επειδή, η δική τους αντίληψη είναι η Ομόσπονδη Δημοκρατίας της Κύπρου, όπου εκεί οι Τουρκοκύπριοι θα καταστούν μειονότητα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα καταργεί το εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, και στην οποία διαμέσου του χρόνου, η Τουρκική Δημοκρατία η οποία θα είναι εκτός της ΕΕ, θα έχει μηδέν στρατό και μηδενικές εγγυήσεις. Εμείς, πριν από το 1974 βιώσαμε πολλή πόνο και περάσαμε από γενοκτονία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

Αναφερόμενος στη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι θα συνοδεύεται από τον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και αντιπροσωπεία. Πρόσθεσε επίσης ότι θα παρακολουθήσουν την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα ΗΕ και επιπλέον θα πραγματοποιήσουν διμερείς επαφές.

Αξιολογώντας το «αίτημα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης από τα ΗΕ για διορισμό αξιωματούχου», ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Πέρυσι, κατά τις επαφές μας στη Νέα Υόρκη διαβιβάσαμε τη θέση ότι το άτομο που θα διοριζόταν στη θέση της Jane Lute, θα έπρεπε να είναι προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Τώρα, κατόπιν πιέσεων των Ελληνοκυπρίων, το άτομο που θα διοριστεί θα είναι ειδικός απεσταλμένος. Και η παγίδα εδώ είναι η εξής: στην περίπτωση του ειδικού απεσταλμένου, τότε αυτός υπάγεται στο ΓΓ του ΟΗΕ και θα έχει ως ομόλογό του τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και εμείς είχαμε πει οριστικά ό,τι το άτομο που θα διορίσετε, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε να είναι προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Προκύπτουν διάφορες δυσκολίες για μας όταν εμπλέκεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Τατάρ.

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δυο ξεχωριστοί λαοί», ο Τατάρ πρόσθεσε ότι οι «Τουρκοκύπριοι πορεύονται όπως πάντοτε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τους αρχαίους δεσμούς μας», ισχυρίστηκε.

Αναφορικά με το θέμα της έντασης που υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι συνεχίσουν τις ενεργειακές του δραστηριότητες στη Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία. «Μπορεί να κάνουμε και εμείς γεωτρήσεις στις περιοχές που κάνουν αυτοί. Υπάρχουν σημεία που διεκδικεί και η Τουρκία. Στις περιοχές δικαιοδοσίας των Ελληνοκυπρίων έχουν δικαιώματα και οι πολίτες της ΤΔΒΚ. Είναι εντελώς ανόητο πράγμα να διεκδικείς τόσα δικαιώματα σε ένα μικρό νησί. Υπάρχουν προκλήσεις αλλά κανείς δεν είναι υπέρ μιας διένεξης. Συνεπώς, θα ήταν προς όφελος όλων να γίνει μια διευθέτηση στη βάση της λογικής. Μακάρι οι αδελφικές χώρες και οι Μεγάλες Δυνάμεις να τα αξιολογήσουν όλα αυτά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορά στις «παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο», ο Τατάρ απάντησε ότι η Ελλάδα ψεύδεται αν νομίζει ότι έχει ίσο καθεστώς με την Τουρκία. «Η Τουρκία θα απαντήσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο στις παραβιάσεις της Ελλάδας», υποστήριξε.