Αμμοχωστος

Τατάρ: «Δεν θα επιστρέψουμε το Βαρώσι»

Ο παράνομος Bayrak (30.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι μετά την ορκωμοσία των νέων «βουλευτών», που θα διεξαχθεί στις 7 Φεβρουαρίου, θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου, και ευχήθηκε όπως σχηματιστεί μια σταθερή «κυβέρνηση», η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στον «λαό» απρόσκοπτα για μακρό χρονικό διάστημα, αναφέρει το ΓΤΠ.

Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι επιδείχθηκε έντονο ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του κατά την διάρκεια των επαφών του στο Κάισερι (Καισάρεια) και στην Άγκυρα.

Είπε ότι συνοδευόμενος από προέδρους τουρκοκυπριακών οικονομικών οργανώσεων επισκέφτηκε τόσο το εμπορικό όσο και το βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κάισερι, ενώ αργότερα διεξήγαγε επαφές στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD) της πόλης, όπου συζήτησε το Κυπριακό. Υπενθύμισε ότι και οι εκπρόσωποι των οικονομικών οργανώσεων είχαν διάφορες επαφές και ότι ο ίδιος συναντήθηκε με βετεράνους της εισβολής από το Κάισερι, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κοινό.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, τέτοιες επαφές ωφελούν πολύ και είναι σημαντικές για να εξηγηθεί η θέση της λεγόμενης «τδβκ» και το Κυπριακό.

Είπε ότι μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν την εκλογή του ήταν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις επισκέψεις βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον και οικειότητα».

Ο Τατάρ ανέφερε ότι στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η άδεια που δόθηκε στο κουρδικό PYD από το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα, κατά την έκφρασή του.

Είπε ότι αναφέρθηκαν στην συνέχιση και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με την Τουρκία και συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει οικονομική στενότητα λόγω της πανδημίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες προσπάθειες με τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στις επόμενες βδομάδες και ότι άποψη της Τουρκίας είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» μέσα σε μερικές βδομάδες.

Συνάντηση Τατάρ-Οκτάι: Παρακολουθείται η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο

Στο μεταξύ, η Avrupa (30.01.22) γράφει ότι σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και στον παράνομο Bayrak μετά την συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες για αύξηση της ευημερίας στην «ΤΔΒΚ», όπως κάνει πάντα.

Αναφερόμενος στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης», ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Οκτάι εύχεται τον σχηματισμό μιας σταθερής «κυβέρνησης», η οποία θα παραμείνει στα καθήκοντά της για μια πενταετία για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές και τα οικονομικά μέτρα και ανοίγματα που πρέπει.

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία η πολιτική των δύο κρατών που ο ίδιος υποστηρίζει και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Οκτάι συζήτησαν τα βήματα που θα γίνουν για να εδραιωθεί αυτή η κατάσταση με τα μηνύματα που θα δώσουν στην διεθνή κοινότητα μαζί με την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθείται με ευαισθησία η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζουν να προκαλούν ενόχληση κάποιες ενέργειες τόσο της Ελλάδας όσο και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνοντας και την ενόχλησή τους για την άδεια που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο κουρδικό PYD να λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν διαρκώς τα θέματα και την σημασία της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική, ότι μοιράστηκαν την ενόχλησή τους με τους ενδιαφερόμενους εταίρους για κάποια σημεία στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι τα αξιολόγησαν αυτά με τον Φουάτ Οκτάι.

Υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις στο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» τόσο στο θέμα των δύο κρατών όσο και στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

Ομιλία σε Κάισερι: «Ουδέποτε θα γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους»

Στο μεταξύ, η Halkın Sesi (30.01.22) γράφει ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους στα γραφεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κάισερι, ο Τατάρ έδωσε το μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους όσο και αν τους πιέσει η διεθνής κοινότητα και όσο και αν τους αδικήσει.

Ισχυριζόμενος ότι το καθεστώς και η αξία της «ΤΔΒΚ» αναβαθμίζονται συνεχώς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ορθή πολιτική είναι τα δύο κράτη» και ότι αγωνίζονται για μιαν συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική στη βάση των πραγματικοτήτων στης Κύπρου. «Ουδέποτε θα γίνουμε μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού πρόσθεσε αξία στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε: «Ανοίξαμε το Βαρώσι. Δεν έχουμε πρόθεση να το επιστρέψουμε».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ενεργούν μαζί με την Τουρκία για υπεράσπιση των συμφερόντων τους και ότι αναβαθμίζεται συνεχώς το καθεστώς και η αξία της «ΤΔΒΚ».

Επανέλαβε ότι γνωρίζουν το «παιχνίδι στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού σε ομοσπονδιακή βάση» που παίζεται στην Κύπρο και ότι πλέον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στο νησί μόνο στη βάση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών και όχι στη βάση ενός συνεταιρισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τατάρ ευχήθηκε να αυξηθεί η δυνατότητα της κατεχόμενης Κύπρου να φιλοξενεί όχι δύο αλλά δέκα εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επηρεαστεί θετικά ο τουρισμός τους όταν αρχίσουν απευθείας πτήσεις από το Κάισερι στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι η αδικία που τους γίνεται από τους Ελληνοκύπριους.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακή δημοκρατία. Σε καμία περίπτωση δεν μας εκπροσωπεί. Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαπράττουν αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και τους θέτουν ως όρο να συμφωνήσουν με τους Ελληνοκύπριους. Επεσήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονται μιαν συμφωνία με δικούς τους όρους και υποστήριξε ότι επιθυμείται η κατάργηση της «ΤΔΒΚ» και το μπάλωμά της στην «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του.

«Ουδέποτε ζήσαμε υπό τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων μετά το 1571 και δεν σκεφτόμαστε τέτοιο πράγμα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι καθήκον τους είναι η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ». Απευθύνοντας μήνυμα προς τον κόσμο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Να μας αδικείτε όσο θέλετε, να μας πιέζετε όσο θέλετε, δεν είμαστε ένας λαός ο οποίος θα γίνει μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους […]».

Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την ενδυνάμωση του «κράτους» θα έρθει και η αναγνώριση, αφού «ο κόσμος δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Τατάρ είπε πως πάντα έτσι γίνεται και παρατείνουν την θητεία της Δύναμης κάθε έξι μήνες. Ισχυρίστηκε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εστάλη στο νησί για να τερματιστούν οι ανηλεείς επιθέσεις της ΕΟΚΑ κατά των Τουρκοκυπρίων και από τότε αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. «Από τότε δεν βλέπουν ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν την Κύπρο ως ελληνικό νησί», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί οτιδήποτε στους Τουρκοκύπριους και ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την απόσυρση του τουρκικού στρατού.

Ισχυρίστηκε ότι το παιχνίδι που παίζεται είναι να τους πλήξουν εκ των έσω και ότι ο «λαός» έδωσε απάντηση σε αυτό στις πρόσφατες «βουλευτικές εκλογές».

Υπενθυμίζοντας ότι το Βαρώσι παρέμεινε κλειστό 47 χρόνια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν υπάρξει συμφωνία, το Βαρώσι θα επιστραφεί». Είπε ότι ένα κομμάτι του Βαρωσιού έχει ανοίξει και ότι επισκέφτηκαν αυτό το κομμάτι πέραν των 400 χιλιάδων ατόμων. Υποστήριξε μάλιστα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού προσθέτει αξία στην «ΤΔΒΚ» και επανέλαβε ότι δεν έχουν πρόθεση να το επιστρέψουν.

Σχολιάζοντας την πρόταση για επιστροφή του Βαρωσιού έναντι του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος. Ένα κυρίαρχο κράτος διαθέτει αεροδρόμιο. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι σε κάτι τέτοιο».

Επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι Ελληνοκύπριοι υποβάλλουν αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

Ροη Ειδησεων

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου

Των Αγίου Σεβαστιανού του Συγκλητικού και Οσίου Φλώρου επισκόπου Αμνησού είναι σήμερα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.Τα…

17 Δεκεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Λευκωσία Λιασή Μαρία Στασίνου 36, Ακρόπολη Στρόβολος 22679696 Πέτρου Νικόλας Λεωφ. Σταυρού 29 Στρόβολος 22313838…

17 Δεκεμβρίου, 2024

Δασάκι Άχνας: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Τα Κάστανα»

Όμορφες Χριστουγεννιάτικες στιγμές θα ζήσουν όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Δ.Δ ΄Αχνας και παραστούν την…

17 Δεκεμβρίου, 2024

Χαρτσιώτης: Ψηλά στις προτεραιότητές η συνεχής ενίσχυση Πυροσβεστικής

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας πάντοτε ως πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση και προστασία της ανθρώπινης…

17 Δεκεμβρίου, 2024

Εκπρόσωπος: Αναμένουμε απάντηση για 3 ημερομηνίες συνάντησης για σημεία διέλευσης

Αναμένεται απάντηση σε τρεις ημερομηνίες που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για…

17 Δεκεμβρίου, 2024

Υπουργός Παιδείας: Στόχος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη μέχρι την τελική δικαίωση

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στοχεύοντας στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων…

17 Δεκεμβρίου, 2024