«Τέλος» στα 10€ από αστυνομικούς στα ΤΑΕΠ – «Πληρώνουν τα περισσότερα στο ΓεΣΥ»

Αστυνομικοί που τραυματίζονται εν ώρα καθήκοντος πληρώνουν το ποσό των 10 ευρώ στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων

ηξξξ 8 Αστυνομία, ΓΕΣΥ, Νοσοκομείο

Λύθηκε το ζήτημα που προέκυψε μετά από παράπονα από τα μέλη της Αστυνομίας προς τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, ότι αστυνομικοί που τραυματίζονται εν ώρα καθήκοντος πληρώνουν το ποσό των 10 ευρώ στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων.

Το θέμα έφτασε μετά από επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης, προς το Υπουργείο Υγείας που με τη σειρά του διαβεβαίωσε μέσω επιστολής πως  σύμφωνα με τον νόμο περί Γενικού Συστήματος Υγείας του 2019, τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας στο πλαίσιο εκτέλεσης υπηρεσιακών καθηκόντων, περιλαμβανομένων των αξιωματικών και υπαξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου(ΕΛΔΥΚ), εξαιρούνται από την καταβολή συμπληρωμής για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που προσφέρονται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

«Πληρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ως ομάδα εργαζομένων στο ΓεΣΥ»

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει και αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκο Λοϊζίδη είναι πως τα μέλη της Αστυνομίας πληρώνουν μεγάλο μερίδιο στο ΓεΣΥ και τους αποκόπτεται ποσό από όλες τις απολαβές.

Μιλώντας στο SigmaLive ο κος Λοϊζίδης, είπε πως «μετά το νόμο του ΓεΣΥ το 2019, τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας πληρώνουν ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ως εργαζόμενη ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού η τότε συμφωνία προνοεί αποκοπές πάνω σε όλες τις απολαβές τους. Δηλαδή από δημόσιες αργίες, Κυριακές και υπερωριακά».

Σημείωσε πως πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη συμφωνία η οποία ξέρουμε πως δεν μπορεί να αλλάξει αλλά τουλάχιστον τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που πληρώνουν μέσο όρο ο καθένας 1700 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να έχον  ανάλογη ‘αντιμετώπιση’ από το ΓεΣΥ και όχι να παρακαλάνε για περίθαλψη. Γίναμε όλοι το ίδιο. Είτε συνεισφέρεις στο ΓεΣΥ είτε όχι, είτε δουλεύεις για τη Δημοκρατία είτε όχι. Πρέπει να μπει ένα τέλος».

Τέλος ανέφερε πως «σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα παρέχεται στα σώματα ασφαλείας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επίσης η καλύτερη κάρτα υγείας μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερα, περίπου το 60%, από όσα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο από τα μέλη της Αστυνομίας».