Θάνατος 15χρονης: «Μπορούσε να ήταν το εγγονάκι οποιουδήποτε από εμάς»

«Οφείλουμε ως Υπουργείο Υγείας μετά που είχαμε γραπτή καταγγελία από τους γονείς να εξετάσουμε σωστά και με διαφάνεια αυτή την καταγγελία»

D0ADFF10 C288 4150 B7A1 95A77362B701

Για τα βήματα που λαμβάνονται για να αντικατασταθούν οι γιατροί που είναι σε διαθεσιμότητα, ενημερώθηκε σήμερα από τον ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος σε δηλώσεις του υπενθύμισε για το λόγο που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αυτοί οι γιατροί.

Ο Υπουργός Υγείας μαζί με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου επισκέφτηκαν το πρωί το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου παρακάθισαν σε σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι επισκέφτηκε σήμερα το Μακάρειο Νοσοκομείο, μαζί με την Γενική Διευθύντρια, για να ενημερωθεί από τον ΟΚΥπΥ τα βήματα που λαμβάνονται για να αντικατασταθούν οι γιατροί που είναι σε διαθεσιμότητα.

«Απλά θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο γιατί έχουμε αυτούς τους γιατρούς σε διαθεσιμότητα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, πέρσι τον Μάρτιο ένα 15χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή της. Αυτό το κοριτσάκι μπορούσε να ήταν το εγγονάκι οποιουδήποτε από εμάς, το κοριτσάκι οποιουδήποτε από εμάς, η αδελφή οποιουδήποτε από εμάς, ο συγγενής οποιουδήποτε από εμάς. Οφείλουμε ως Υπουργείο Υγείας μετά που είχαμε γραπτή καταγγελία από τους γονείς να εξετάσουμε σωστά και με διαφάνεια αυτή την καταγγελία», πρόσθεσε.

Αυτό έπραξαν, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, από την πρώτη στιγμή, χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να δει το φως της δημοσιότητας οτιδήποτε, εξετάστηκαν αυτές οι καταγγελίες.

«Αυτή η καταγγελία, μετά από μια ιατρική έκθεση που είχαμε πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο από την Αστυνομία και αυτό κάνουμε. Θεωρούμε σωστό ότι για την προστασία όλων μας πρέπει να αφήσουμε αυτή τη διαδικασία να λειτουργήσει και να υπάρξει άπλετο φως, ώστε να μην αφήσουμε οποιεσδήποτε σκιές που αφορούν αυτή την καταγγελία», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη σημερινή του επίσκεψη στο Μακάρειο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι ενημερώθηκε πως θα αντικατασταθούν οι γιατροί.

«Όσον αφορά την αντικατάσταση των παιδοχειρούργων έχω ενημερωθεί ότι υπάρχουν επιπρόσθετοι 6 παιδοχειρούργοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο που θα αναλάβουν τα παιδοχειρουργικά περιστατικά. Όσον αφορά την αντικατάσταση του άλλου του γιατρού, με μεγάλη μου ικανοποίηση έχω ενημερωθεί από τον ΟΚΥπΥ ότι υπάρχει ήδη ένας γιατρός στον ΟΚΥπΥ που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την ίδια ειδικότητα του συγκεκριμένου γιατρού, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Μακάρειο Νοσοκομείο», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, με την βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας, τις τελευταίες μέρες γίνονται διαδικασίες ώστε να έρθει ακόμα μια γιατρός για 1 μήνα, παιδονεφρολόγος, «που θα είναι μόνιμα στο Νοσοκομείο μας μέχρι να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι στη σημερινή συνάντηση είχαν συνάντηση με αρκετούς γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου, στους οποίους εξήγησαν τους λόγους που πήραν αυτή την απόφαση.

Σημείωσε ότι τους άκουσαν προσεκτικά και την ίδια ώρα ζήτησαν από αυτούς τους γιατρούς εισηγήσεις πώς μπορούν να αναβαθμίσουν το Μακάρειο Νοσοκομείο, γιατί στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο και με έμψυχο υλικό και με επιπρόσθετα μηχανήματα.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον ΟΚΥπΥ και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, που, όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτό το θέμα, δουλεύουν ασταμάτητα, ώστε να βρεθούν οι λύσεις, ώστε κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς τον γιατρό του».

Σε ερώτηση ότι γονείς που έχουν παιδιά με νεφρικά προβλήματα ανησυχούν για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί παρακολουθούσαν για καιρό τα παιδιά τους, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι γιατροί που θα παρακολουθούν τα παιδιά τους είναι παιδονεφρολόγοι με αρκετή εμπειρία και θεωρούν ότι θα μπορούν να επιβλέπουν αυτά τα παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλες καταγγελίες ή παράπονα στο Υπουργείο αναφορικά με ιατρική αμέλεια για άλλες περιπτώσεις και αφορούν και αυτές τους ίδιους γιατρούς, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν και μελετώνται.

«Εμείς στο Υπουργείο Υγείας τα μελετούμε όλα. Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Τα πάντα μελετώνται. Αν πρέπει να ανακοινώσουμε κάτι θα σας το ανακοινώσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με εξοπλισμό, ένα πάγιο αίτημα γονέων, και αν είναι για αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινίασαν τελευταίας τεχνολογίας αξονικούς και MRI στη Λεμεσό.

«Ένα αίτημα που το είχε το Νοσοκομείο Λεμεσού εδώ και 10 χρόνια…Έχω ζητήσει από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Νοσοκομείου να έρθει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας και θα εξεταστεί ώστε να εγκατασταθεί ένας νέος αξονικός στο Μακάρειο Νοσοκομείο και την ίδια στιγμή αυτός ο αξονικός να εγκατασταθεί σε ένα μέρος, ώστε όταν θα κτίσουμε το νέο Μακάρειο να μπορέσουμε να το χρησιμοποιούμε και να μην αχρηστευτεί αυτός ο αξονικός», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι τους προσέγγισε και ένας γονέας σήμερα και τους ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ήταν χαλασμένο ότι μηχάνημα και ήρθε από την Λάρνακα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι λογικό όταν υπάρχουν μηχανήματα κάποιες φορές να σπάζουν και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου και λύθηκε και αυτό το θέμα.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «από την Τετάρτη το απόγευμα που έγινε γνωστή η διαθεσιμότητα των δύο γιατρών μας, το καθήκον του ΟΚΥπΥ ήταν να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας».

«Δράσαμε άμεσα, μαζί με τη βοήθεια του Υπουργού Υγείας και της ΓΔ. Χρησιμοποιήσαμε, όπως σας εξήγησε και ο Υπουργός, ίδιους πόρους μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και με την βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας εξασφαλίσαμε και τις υπηρεσίες έμπειρης γιατρού από την Ελλάδα, η οποία θα βλέπει τα παιδάκια με νεφρολογικά προβλήματα. Θεωρούμε ότι δράσαμε άμεσα», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σταυρίδης, είδαν όλους τους Διευθυντές των κλινικών του Μακάρειου Νοσοκομείου, έτσι ώστε να επιφέρουν την ηρεμία στο νοσηλευτήριο, πράγμα το οποίο έπραξαν.

«Το ίδιο κάναμε σήμερα και με την Γενική Διευθύντρια και με τον Υπουργό. Θεωρούμε ότι έχουμε φέρει ξανά την ηρεμία στο νοσηλευτήριο, διότι εμάς σκοπός μας είναι το νοσηλευτήριο μας να δουλεύει απρόσκοπτα και τα παιδάκια μας, και μητέρα και παιδί να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας όπως απολαμβάνουν τις τελευταίες δεκαετίες», κατέληξε.