Θέλετε να αποσύρετε το αυτοκίνητο σας; Αυτά πρέπει να κάνετε

aposyrsi aytokiniton 350

Αυτά πρέπει να κάνετε
Τα παλιά ή ακόμα και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα ειδικά στους Δήμους των μεγάλων πόλεων. Υπάρχουν γειτονιές όπου τα παλιά αυτοκίνητα λόγω φθοράς και χρόνου αποτελούν σήμα κατατεθέν. Το κράτος προσφέρει πλέον την επιλογή στο κοινό να αποσύρει τα παλιά αυτοκίνητα βάζοντας και χρήμα στην τσέπη.

Την Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2020 αρχίζει η διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποσύρουν τα οχήματα. Το Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες από την Τρίτη θα μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών όπου θα υπάρχει το σχετικό έντυπο.

Τα κριτήρια

Σαφώς δεν θα γίνουν όλες οι αιτήσεις αποδεκτές, αφού υπάρχουν κάποια σαφή κριτήρια. Πρώτο και κυριότερο κριτήριο το όχημα να είναι 15 ετών και άνω. Δεύτερο οι ενδιαφερόμενοι να έχουν προβεί σε αγορά νέου οχήματος αφού στα χέρια πρέπει να έχουν το δελτίο ιδιοκτησίας το οποίο οφείλουν να καταθέσουν στο Τμήμα.

Καταστροφή οχήματος

Το αποσυρθέν αυτοκίνητο θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο όπου θα καταστραφεί. Με την καταστροφή του οχήματος οι πολίτες θα παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο υποχρεούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο Τμήμα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Χορηγία 2000 ευρώ

Ταυτοχρόνως, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επιχορηγηθούν με ποσό 2000 ευρώ όταν υποβάλουν στο Τμήμα τόσο το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματός τους, όσο και το δελτίο ιδιοκτησίας (κοτσάνι) του αυτοκινήτου που αγόρασαν.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι τρία εκατομμύρια ευρώ, έτσι υπολογίζεται να δοθούν περίπου 1.250 χορηγίες

Ηλεκτρικό όχημα

Την ίδια ώρα οι πολίτες έχουν και μια δεύτερη επιλογή. Να προχωρήσουν σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η απόσυρση οχημάτων. Με την υποβολή της αίτησης θα γίνουν αγώνας… δρόμου αφού οι πρώτοι 100 που θα υποβάλουν αίτηση θα ευνοηθούν και θα αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα. Παράλληλα, θα βάλουν στην τσέπη ως επιχορήγηση το ποσό των 5000 ευρώ.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι πολίτες να αξιοποιήσουν και τα δυο σχέδια. Τόσο για απόσυρση οχήματος όσο και για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες επωφελούνται του ποσού των 7.000 (2000 για απόσυρση και 5000 για αγορά ηλεκτρικού).

Τι γίνεται με τα μεταχειρισμένα

Το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων αφορά την αντικατάσταση με καινούριο αυτοκίνητο. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος έδωσε οδηγίες να προχωρήσει η διαβούλευση για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων που αποσύρονται με μεταχειρισμένα, για να βοηθηθούν και άλλες μάζες πληθυσμού. Η επιχορήγηση σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ.

Η διαβούλευση άρχισε με τις εταιρείες οχημάτων και εφόσον προκύψει θετική κατάληξη τότε θα γίνει δημόσια διαβούλευση με σχετική ανάρτηση στη σελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά στα αναπηρικά οχήματα και το σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ όπου οι δικαιούχοι επωφελούνται κρατικής χορηγίας για εξασφάλιση αυτοκινήτου ειδικών μετατροπών ή αναπηρικού, δεν υπάρχει σύγκρουση με τα άλλα δυο σχέδια. Ως εκ τούτου η αντικατάσταση ενός αποσυρθέντος αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με αναπηρικό όχημα.

Πηγή: Offsite