Θεοπέμπτου: Εντός και εκτός κλειστών ο χώρων ο κίνδυνος από τη σκόνη

Όπως ανέφερε, ο κίνδυνος από τη σκόνη υφίσταται τόσο εκτός όσο και εντός κλειστών χώρων

AA40F26C 0743 4D4E 9B00 214968F87885

Για τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όπως ανέφερε, ο κίνδυνος από τη σκόνη υφίσταται τόσο εκτός όσο και εντός κλειστών χώρων.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ελαφριά, όπως εξήγησε, «ακόμη και ο αέρας που δημιουργείται όταν κινείται κάποιος μέσα στο σπίτι, μπορεί να την ξανασηκώσει».

Στην Κύπρο, όπως είπε, η ποιότητα του αέρα είναι σε πολύ κακό επίπεδο, σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, σημειώνονται 600-800 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο στην Κύπρο, εξαιτίας της ποιότητας του αέρα.

Οι θάνατοι αυτοί, όπως εξήγησε, συνήθως οφείλονται σε προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα καθώς τα σωματίδια της σκόνης είναι τόσο μικρά που όταν τα αναπνεύσει κάποιος, δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν οι πνεύμονες και μεταφέρονται στο κυκλοφοριακό σύστημα δημιουργώντας προβλήματα.

Ο κ. Θεοπέμπτου πρόσθεσε πως το 1/3 της σκόνης στην Κύπρο προέρχεται από το εξωτερικό, ωστόσο, το υπόλοιπο οφείλεται στα αυτοκίνητα.

Τέλος, σημείωσε πως σε τέτοια μεγάλα επεισόδια με αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει κάποιος να παραμένει στο σπίτι, ωστόσο, εάν θα βγει θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδική μάσκα. ​

Για την καταγγελία της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου εναντίον του συναδέλφου της Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τοποθετήθηκε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όπως ανέφερε, υπάρχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο Βουλευτή τόσο μέσα στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, όσο και στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής.

«Πρέπει κάτι να γίνει με την όλη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το θέμα θα εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στην οποία και έγινε η καταγγελία.

Πρόσθεσε πως θα συζητηθεί επίσης η αλλαγή του κανόνα για το χρονικό περιθώριο που έχει κάποιος βουλευτής για να απευθυνθεί στην Ολομέλεια, καθώς ο κ. Θεμιστοκλέους έχει την απαίτηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μιλάει όσες ώρες θέλει επειδή είναι εκλεγμένος Βουλευτής.

Τόνισε ότι υπάρχει ομοφωνία σχετικά με την άσχημη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους και εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση.