Thomas Cook: Χρέη πολλών εκατ. σε Κύπριους ξενοδόχους

Άμεσες οικονομικές επιπτώσεις και ακόμα μία μεγάλη πρόκληση για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού προκαλεί η ανακοίνωση του λουκέτου της Thomas Cook.

Στις άμεσες συνέπειες από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα χαθούν αφού η εταιρεία φαίνεται να μην είχε καταβάλει τις οφειλές της προς ξενοδόχους για τους δύο βασικούς μήνες της τουριστικής περιόδου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εκκρεμότητα επικρατεί επίσης και για τους πελάτες της εταιρείας που είναι σήμερα σε κυπριακά ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά, υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην Κύπρο που λειτουργούν υπό την επωνυμία Thomas Cook και τα οποία έχουν αποκλειστικές συνεργασίες με την εταιρεία και ως αποτέλεσμα το 70-80% των ατόμων που διαμένουν σ’ αυτά ήρθαν στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου πράκτορα. Εκτιμάται πως οι τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο και έφτασαν μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με το πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη. Η διαδικασία επιστροφής τους θα κρατήσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου και θα πρέπει και οι ξενοδόχοι στην Κύπρο να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες φιλοξενίας αυτών των ατόμων μέχρι να διευθετηθεί η επιστροφή τους με άλλες αερογραμμές.

Ο κ. Λοΐζίδης εκτίμησε πως η οικονομική εκκρεμότητα που αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ενώ ενδεχομένως το κόστος να αυξηθεί μέχρι να επαναπατριστούν όλοι όσοι ταξίδεψαν στην Κύπρο με την Thomas Cook.

Το μεγάλο στοίχημα απ’ εδώ και πέρα αφορά στην επόμενη χρονιά. Το μερίδιο της Thomas Cook στο τουριστικό τομέα της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού μετέφερε ετησίως 250-300 χιλ. τουρίστες (7%-8% της αγοράς) κυρίως από τη βρετανική αλλά και τη σκανδιναβική αγορά. Αναμένεται πως άλλοι πράκτορες θα καλύψουν μέρος του κενού αλλά σίγουρα όχι ολόκληρο. Η βρετανική αγορά είναι η μεγαλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό και το κλείσιμο της Thomas Cook έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατούσε εν αναμονή του Brexit.