Τι αναφέρει το ζευγάρι που εκδιώχθηκε από club;

«Μας είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται σε ένα γκέι ζευγάρι να φιλιέται στο μαγαζί του»

b club 2

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το περιστατικό σε νυχτερινό μαγαζί της Λεμεσού, το οποίο φαίνεται να έδιωξε δύο ομοφυλόφιλους άντρες με αφορμή ότι φιλιόντουσαν καθώς διασκέδαζαν.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση της Accept – LGBTI Cyprus, ενώ σε επικοινωνία μας με τον ιδιοκτήτη του club, μας ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ασφάλεια του μαγαζιού ζήτησε ευγενικά από το ζευγάρι να αποχωρήσει από τον χώρο, αφού κινδύνευαν από πελάτες οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το συμβάν.

Στη συνέχεια, το club με ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο και εξαιρετικά ακραίο περιστατικό που συνέβηκε μπροστά στα μάτια θαμώνων του μαγαζιού που παρακολουθούσαν το ζευγάρι εμβρόντητοι.

Μερίδα κόσμου υποστήριξε τη συγκεκριμένη κίνηση του μαγαζιού, ενώ αρκετοί πολίτες με σχόλιά τους, κατηγόρησαν τον ιδιοκτήτη για ομοφοβία.

club

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του περιστατικού, μίλησε στο 24News ξεκαθαρίζοντας τη θέση του για όσα συνέβησαν:

«Πήγαμε στο club περίπου στις 23:00 με τον σύντροφό μου και μια φίλη. Μπήκαμε μέσα χωρίς κανένα πρόβλημα, και καθίσαμε δίπλα στο μπαρ. Λίγα λεπτά αφότου παραγγείλαμε τα ποτά μας, με τον φίλο μου φιληθήκαμε και χορέψαμε λίγο. Πιθανότατα, αυτό να κράτησε λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά το πολύ. Βγάλαμε ακόμη και selfies στο κλαμπ μετά από αυτό, αλλά λίγο αργότερα ένας άντρας ήρθε στον σύντροφό μου και είπε «Τελείωσε τα ποτά σου και φύγε». Τον ρώτησα γιατί, αλλά δεν μου απάντησε. Στη συνέχεια ρώτησα τον μπάρμαν ποιο ήταν αυτό το άτομο και μου είπε, “Είναι η ασφάλεια”. Τότε, ρώτησα “Γιατί μας λέει να φύγουμε;” και τότε ο μπάρμαν είπε «γιατί φιλιόσουν». Tότε του απάντησα: «Αυτό είναι ένα νυχτερινό κέντρο. Δεν επιτρέπεται να φιλήσει κανείς εδώ;» Και ο μπάρμαν απάντησε: “Φίλησες έναν τύπο”. Νόμιζα ότι θα έλεγε κάτι άλλο, αλλά ήμουν έκπληκτος και θυμωμένος και απάντησα “Αλήθεια; Μας λες να φύγουμε επειδή είμαστε γκέι; Εντάξει, τότε, μείνε με τα ποτά σου.” Σηκώθηκα και έφυγα με τον σύντροφό μου και τη φίλη μου, καθώς η ασφάλεια περίμενε φαινομενικά να μας «συνοδέψει» έξω.

Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι με την κατάσταση. Καθώς περπατούσαμε στο κέντρο της πόλης, ο φίλος μου κάλεσε τον μάνατζερ και του είπε ότι αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το κλαμπ και αυτό ήταν παράνομο σύμφωνα με την Κύπρο και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κατά των διακρίσεων. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ρώτησε αν ήμασταν δύο άντρες και όταν απάντησε ότι ναι, είμαστε ομοφυλόφιλο ζευγάρι, ο διευθυντής είπε ότι η ασφάλεια ενήργησε σωστά και ότι «δεν μας επιτρεπόταν η είσοδος στο μέρος». Πήρα το τηλέφωνο και ζήτησα από τον φίλο μου να αρχίσει να ηχογραφεί και του ζήτησα να επιβεβαιώσει αυτό που μόλις είπε. Μου απάντησε ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα, θα μπορούσαμε να πάμε στην αστυνομία και να κάνουμε καταγγελία, αλλά δεν θα έκανε τίποτα για την κατάσταση και μετά έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά με τον διευθυντή, καθώς αυτό φαινόταν να ήταν αρκετά ταπεινωτικό για μια νύχτα.

Θα επισημάνω μάλιστα ότι, σε δηλώσεις του σε διαδικτυακό μέσο, ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι φιλιόμαστε και χορεύουμε μαζί μέχρι και ότι «είμαστε στα πρόθυρα του σεξ». Λέει ψέματα. Είχαμε μια στρέιτ φίλη μαζί μας εκείνο το βράδυ και δεν θα κάναμε τίποτα χυδαίο μπροστά της. Επιμένω στο γεγονός ότι δεν κάναμε τίποτα ακατάλληλο και δεν είχα ιδέα ότι το φιλί και ο χορός μαζί σε ένα νυχτερινό κέντρο θα είχαν προσβάλει κανέναν. Στην τελική, είναι νυχτερινό κέντρο, όχι εκκλησία. Αν ξέραμε ότι είχαν τέτοιους κανόνες στο club, απλά δεν θα είχαμε πάει εκεί.

To ίδιο βράδυ, έκανα μια ανάρτηση στα προσωπικά μου μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας στους followers μου τι συνέβη. Ειλικρινά δεν περίμενα να συμβεί κάτι άλλο μετά από αυτό και ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό το περιστατικό θα έφτανε στις ειδήσεις, αλλά στη συνέχεια έλαβα πολλά σχόλια από φίλους και γνωστούς που ζουν στη Λεμεσό. Μου είπαν ότι το προσωπικό αυτού του club δεν είναι μόνο ομοφοβικό, αλλά και ρατσιστικό και ξενοφοβικό. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ελέγχοντας τις κριτικές τους στα social media χρόνια πριν από το περιστατικό.

Θα επισημάνω επίσης ότι σε άλλη πύλη ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης του club έγραψε ότι απλώς συμπεριφερόμασταν ανάρμοστα. Aλλού περιέγραψε ως «στα πρόθυρα να κάνουμε σεξ» και τέλος στη σελίδα του στο Facebook και στο Instagram ανέφερε ότι επιδίδουμε «ακραία σεξουαλική συμπεριφορά». Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο, προσπαθώντας να μας κατηγορήσει για κάτι «ακραίο» ενώ εμείς απλώς φιλιόμασταν και χορεύαμε. Επίσης, δεν έχει παραδεχτεί ότι στο τηλεφώνημα μαζί μας, χωρίς να γνωρίζει ακόμη την εκδοχή του προσωπικού του club για τα γεγονότα, μας είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται σε ένα γκέι ζευγάρι να φιλιέται στο μαγαζί του.

Έχουμε γνωστοποιήσει το συμβάν στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιμένουμε απάντηση.»

Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό δημοσίευμα, σε επικοινωνία μας με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, ενημερωθήκαμε ότι έχουν ήδη υποβληθεί δύο παράπονα με το γραφείο να εκκινεί άμεσα τη διερεύνησή τους. Το ένα από τα δύο παράπονα προήλθε από ένα εκ των δύο άμεσα επηρεαζόμενων και το δεύτερο από θαμώνα του νυχτερινού κέντρου.

24news.com.cy