Τι είναι οι λευκές κάμερες που άρχισαν να τοποθετούνται σε όλη την Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Λευκές κάμερες άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Κύπρου

9CFAF7F0 836A 44E2 9A5F C8BB47300E14

Για τις κάμερες που άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Κύπρου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αριστοτέλης Σάββα.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «το έργο προνοεί την εγκατάσταση 21 καμερών, πέντε στο κύριο οδικό δίκτυο της Λευκωσίας και 16 στο Υπεραστικό Δίκτυο. Οι κάμερες ουσιαστικά βοηθούν στην επιτήρηση της κυκλοφορίας. Δηλαδή θα δίνουν εικόνα από το οδικό δίκτυο, το τι ακριβώς συμβαίνει με την κυκλοφορία, εάν υπάρχει ατύχημα ή εάν υπάρχει κάποια κατάσταση όπως πλημμύρα ή φωτιά».

Διευκρίνισε ότι «δεν είναι για σκοπούς επιβολής προστίμων, δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιο πράγμα. Αυτές εγκαθίστανται κάτω από διαφορετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο προνοεί την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών στους κύριους οδικούς άξονες της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι καταγράφουν την κυκλοφορία σε χαμηλή ανάλυση και από απόσταση.

Παράλληλα με την τοποθέτηση καμερών στο κύριο οδικό δίκτυο της Λευκωσίας και στο Υπεραστικό οδικό δίκτυο, το ίδιο έργο του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών προβλέπει την τοποθέτηση τεσσάρων ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS – Variable Message Signs), οι οποίες θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αναμένεται να τοποθετηθούν και να συνδεθούν με το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας – ΔΙΑΥΛΟΣ μέσα στον Δεκέμβριο του 2022.