Τι γίνεται με τ’ακίνητα μετά την αποστέρηση υπηκοότητας– «Ορφανές» οι επαύλεις;

998cb5f0fe00854664a999cf998b62d2 Ακίνητα, αποστέρηση υπηκοότητας

Μετά τον σάλο, έκλεισε το πρώτο κομμάτι. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποστέρηση 26 υπηκοοτήτων.

Όπως ήδη γράφτηκε απ’ την πρώτη μέρα, πρόκειται για πέντε Κινέζους, έναν Ιρανό, έναν Μαλαισιανό (Τζο Λόου), δυο Κενυάτες, εννιά Ρώσους και οκτώ Καμποτζιανούς. Το σύστημα των πολιτογραφήσεων, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα στην Κύπρο, είχε ως καταρχήν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέα Δημητριάδη, στον οποίο απηύθυνε την ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ακίνητα, τα οποία αγόρασαν τα άτομα αυτά. Αν δηλαδή επηρεάζονται απ’ την αποστέρηση της υπηκοότητας.

Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι νομικά δεν επηρεάζονται τα ακίνητα απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση για κατάσχεση περιουσίας. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Low, ο οποίος διαθέτει ακίνητο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, το οποίο αγόρασε έναντι 5 εκατομμυρίων, αυτό παραμένει στην ιδιοκτησία του. Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, στην περίπτωση που οι Αρχές της Μαλαισίας αποφασίσουν κατάσχεση της περιουσίας.

Η εκτέλεση του εντάλματος κατάσχεσης εφαρμόζεται σε χώρες όπου υπάρχουν διμερείς συμφωνίες, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης. Στην περίπτωση που η Κύπρος δεν συνήψε διμερείς συμφωνίες με τη Μαλαισία, τότε οι Αρχές της Μαλαισίας θα πρέπει να έρθουν στην Κύπρο και, μέσω της κυπριακής Δικαιοσύνης, να ζητήσουν την κατάσχεση.

Στη φωτογραφία, το πατρικό σπίτι του Low στη Μαλαισία.

Πηγή: sigmalive