Την 3η βδομάδα Ιουλίου η αίτηση για εκταμίευση πρώτης δόσης Σχεδίου Ανάκαμψης

Την τρίτη εβδομάδα Ιουλίου αναμένεται οι κυπριακές αρχές να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €85 εκατομμυρίων

4 3

Την τρίτη εβδομάδα Ιουλίου αναμένεται οι κυπριακές αρχές να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €85 εκατομμυρίων, με την καθυστέρηση να οδηγεί σε εκτροπή του αρχικού χρονοδιαγράμματος της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης.

Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της πρώτης δόσης, που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν τηρήθηκε λόγω των διαφωνιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σχετικά με την πρόσβαση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στα στοιχεία των εγγυητών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο Κτηματολόγιο και στο σύστημα Άρτεμις. Ωστόσο κατά την συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε μια τεχνική λύση στο όλο θέμα, που θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την εκπλήρωση του τελευταίου προαπαιτουμένου που εμπόδιζε την υποβολή του αιτήματος για την πρώτη εκταμίευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών θα γίνεται σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο και αφού τεκμηριωθεί το σχετικό αίτημα.

«Έχει επέλθει μια συμφωνία με τη Βουλή για μια τεχνική λύση. Η λύση αυτή θα τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Θεοδόσης Τσιόλας.

Εξήγησε ότι το τροποποποιημένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Οικονομικών στις 20 Ιουνίου και αναμένεται, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να οδηγηθεί στη Ολομέλεια για ψήφιση την 1η εβδομάδα του Ιουλίου.

«Μετά την έγκριση χρειάζεται δύο εβδομάδες για να υποβάλουμε το αίτημα, που σημαίνει το αίτημα θα υποβληθεί γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Ιούλη, αν όλα πάνε καλά», πρόσθεσε ο κ. Τσιόλας.

Εκτροπή του αρχικού προγραμματισμού

Η καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προκάλεσε αλυσιδωτή καθυστέρηση στον προγραμματισμό και για την αίτηση της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης, που είχε οριστεί για τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Όταν υποβάλεις την αίτηση της 1ης δόσης στο τέλος Ιουλίου, οι διαδικασίες παρατείνονται και για τα υπόλοιπα, που σημαίνει ότι η επόμενη αίτηση για εκταμίευση, αν όλα πάνε καλά, είναι τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη», εξήγησε ο κ. Τσιόλας.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να ενοποιηθούν οι δύο πρώτες εκταμιεύσεις, ο κ. Τσιόλας είπε ότι αρχικά έγιναν σκέψεις για ενοποίησή τους «αλλά τεχνικά δεν μπορούσε να γίνει».

Πάντως, ο κ. Τσιόλας είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα από τις εκταμιεύσεις λόγων της καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Αν περάσει η πρώτη δόση θα τρέξουμε λίγο και θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προνοεί συνολική χρηματοδότηση ύψους €1,2 δις, εκ των οποίων €1 δις σε επιδοτήσεις και €0,2 δισ σε δάνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ