Την πρόταση για συνεργασία για το φυσικό αέριο επαναφέρει η «προεδρία» στα κατεχόμενα

Το ψευδοκράτος συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα την στάση του όσον αφορά την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του στην ανατολική Μεσόγειο»

ade9eb8ca39bab7c21314f83a404d327 12 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Φυσικό Αέριο, Ψευδοκράτος

Η τ/κ πρόταση προς την ε/κ πλευρά το 2019 για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι στο τραπέζι και η τ/κ πλευρά στηρίζει την πρόταση του Τούρκου Προέδρου το 2020 για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ανακοίνωση του «γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων» της «προεδρίας».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η ε/κ πλευρά σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας όσον αφορά τους φυσικούς πόρους στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα την στάση του όσον αφορά την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρει επίσης ότι «η τ/κ πλευρά έχει τουλάχιστον όσα δικαιώματα και η ε/κ στις έρευνες, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση τωβν φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η συμφωνία στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 με την Τουρκία για «την  οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και την δανειοδότηση στην ΤΡΑΟ να προχωρήσει σε έρευνες σε καθορισμένα θαλάσσια τεμάχια, η οποία μέχρι σήμερα έχει κάνει σεισμικές έρευνες σε έκταση χιλιάδων χιλιομέτρων και τρεις γεωτρήσεις, όπως σημειώνεται. «Ελπίζουμε ότι το TPAO θα επιτύχει θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις μελέτες για εμάς το συντομότερο δυνατό».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όσο η ε/κ πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς – όπως αναφέρει – ενέργειες, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα  τις δικές της δραστηριότητες που αφορούν τους υδρογονάνθρακες «λόγω της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος»

«Ωστόσο, κρατάμε πάντα ανοιχτό τον δρόμο της διπλωματίας. Η πρότασή μας προς την ε/κ πλευρά το 2019 για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες είναι στο τραπέζι. Και στηρίζουμε πλήρως την πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια περιεκτική Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο».

Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, συνεχίζει η ανακοίνωση της «προεδρίας», η ε/κ πλευρά δεν λαμβάνει υπόψιν αυτές τις προτάσεις. Καταδικάζουν, αναφέρει, τις μονομερείς ενέργειες που προκαλούν και κλιμακώνουν την ένταση και σφετερίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

Στον Τύπο, συνεχίζει η ανακοίνωση, δανειοδοτώντας έρευνες στα τεμάχια 10 και 5, η ε/κ πλευρά επιχείρησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας με το πλοίο Nautical Geo το περασμένο Σαββατοκύριακο, χρησιμοποιώντας επιπλέον ως δικαιολογία το Eastern Mediterranean Pipeline Project. Αυτό το έργο, προστίθεται, την υποστήριξη προς το οποίο απέσυραν οι ΗΠΑ και δεν έχει γίνει καμία μελέτη οικονομικής βιωσιμότητάς του, «είναι ένα έργο που έγινε με πολιτικά κίνητρα για να αποκλείσει και εμάς και την Τουρκία».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι καλείται η ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, να λογικευτεί και να αξιολογήσει θετικά την πρόταση της τ/κ πλευρά για την συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ