Τις επόμενες μέρες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Coronavirus, TAXISnet, φορολογικές δηλώσεις

Από εβδομάδας το πιο πιθανόν το Τμήμα Φορολογίας θα αναρτήσει στο σύστημα του, τις δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2019. Λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η καθυστέρηση οφείλεται στις αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί, πως εξαιτίας της καθυστέρησης δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 30η Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση για μερικές ακόμη εβδομάδες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τον οφειλόμενο φόρο ο οποίος υπολογίζεται από την αυτοφορολογία μισθωτού για το φορολογικό έτος. Όπως πληροφορούμαστε οι αλλαγές στο σύστημα του Τμήματος Φορολογίας θα συμβάλουν στην απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2019, κάποια στοιχεία θα μεταφέρονται αυτόματα στα πεδία. Επίσης θα υπάρξει διασύνδεση του TaxisNet με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με την είσοδο στο ΤaxisΝet, οι φορολογούμενοι θα συνδέονται με το σύστημα όπου θα εμφανίζονται τα δεδομένα για τις κοινωνικές εισφορές, τις αποδοχές και τις αποκοπές για το ΓεΣΥ. Τα στοιχεία των κοινωνικών ασφαλίσεων θα μεταφέρονται αυτόματα στα ανάλογα πεδία των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων. Εξάλλου, φέτος η φοροαπαλλαγή του εισοδήματος θα είναι στο 1/5 από το 1/6 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως από το 2018 είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας πέρσι για το φορολογικό έτος 2018 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πέραν των 290 χιλ. δηλώσεις. Από αυτές οι 258.410 αφορούν ηλεκτρονικές δηλώσεις εισοδήματος μισθωτών και 31.721 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενων. Επίσης υποβλήθηκαν και σχεδόν 4 χιλ. δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και 658 αυτοεργοδοτούμενων σε έντυπη μορφή, οι οποίες αφορούσαν φορολογικά έτη που δεν ίσχυε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Εξάλλου το 2018 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πέραν των 293 χιλ. φορολογικών δηλώσεων.
Μέσω του συστήματος Taxinet υποβλήθηκαν 256.120 δηλώσεις εισοδήματος μισθωτών και 36.960 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενων. Σε έντυπη μορφή υποβλήθηκαν 14.453 φορολογικές δηλώσεις μισθωτού και 3.854 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενου. Υπενθυμίζεται πως φέτος υποχρέωση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πέραν των €19.500.

Πηγή: Philenews