Τίτλοι τέλους στην καριέρα ποδοσφαιριστών Α’ Κατηγορίας

Τριάντα αθλητές, στην πλειονότητά τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία, θα απωλέσουν λίαν συντόμως το δελτίο υγείας που εξασφάλισαν από τον ΚΟΑ, διότι δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες. Κοντολογίς, μπαίνουν τίτλοι τέλους στην καριέρα τους.

Οι 30 αθλητές, εκμεταλλευόμενοι παραθυράκι της πρόσφατης νομοθεσίας που ψηφίστηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας στους αθλητές, κατάφεραν να εξασφαλίσουν δελτίο υγείας χωρίς να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Αυτό το παραθυράκι στον νόμο κλείνει με νομοσχέδιο που συζήτησε χθες η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και προβλέπει την ακύρωση των δελτίων υγείας των 30 αθλητών αναδρομικά από το 2019, και μάλιστα χωρίς γραπτή ενημέρωση – επίδοση. Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ζήτησε χθες από τους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας να δοθεί εξουσία στον ΚΟΑ να ακυρώνει δελτία υγείας χωρίς τη γραπτή ενημέρωση των επηρεαζόμενων αθλητών.

Και αυτό, διότι, όπως εξήγησε στους βουλευτές, όταν ο ΚΟΑ πρόσφατα αναζήτησε αθλητές – φυγόστρατους για να τους ενημερώσει ότι θα ανακληθεί το δελτίο υγείας τους, στάθηκε αδύνατο να τους εντοπίσει.

«Ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσαμε να τους εντοπίσουμε ήταν στα γήπεδα, αλλά με οδηγίες δικές μου απαγόρευσα στους επιδότες να πάνε να τους βρούνε στα γήπεδα, διότι στο τέλος μπορούσαν να φάνε και ξύλο», υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης, και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν το ταχύτερο το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας «για να μην χειροτερέψει η κατάσταση».

Το αίτημα του Ανδρέα Μιχαηλίδη έγινε αποδεκτό από τους βουλευτές και αποφασίστηκε όπως συμπεριληφθεί στις πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας μετά και τη θετική τοποθέτηση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως αποφασίστηκε, αυτή η ενημέρωση για ανάκληση των δελτίων υγείας θα γίνεται σε επίπεδο σωματείων και ομοσπονδιών στις οποίες υπάγονται οι αθλητές.

Το παραθυράκι του νόμου

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για πάταξη της φυγοστρατίας, η Βουλή ψήφισε το 2019 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας το οποίο απαγορεύει την έκδοση δελτίου υγείας σε αθλητές που δεν υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία λόγω ψυχικών νοσημάτων. Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από την 2019 ΕΣΣΟ και προβλέπει τα εξής: Όσοι αθλητές κατατάσσονται στην ΕΦ και αιτούνται αναστολή λόγω ψυχικών νοσημάτων, ο ΚΟΑ δεν θα τους εκδίδει δελτίο υγείας. Συνεπώς, δεν μπορούν να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες. Ωστόσο, 30 μέχρι στιγμής αθλητές εκμεταλλευόμενοι παραθυράκι στην κείμενη νομοθεσία κατάφεραν να εξασφαλίσουν δελτίο υγείας ενώ έτυχαν απαλλαγής από την ΕΦ λόγω ψυχικών νοσημάτων. Πώς; Οι 30 αθλητές αρχικά κατατάγηκαν στην ΕΦ και αφού υπηρέτησαν ένα με δυο μήνες θητεία μέχρι να εκδοθεί το δελτίο υγείας τους από τον ΚΟΑ, στη συνέχεια επικαλέστηκαν ψυχικά νοσήματα, εξασφαλίζοντας έτσι αναστολή ή και απαλλαγή (ι5) από την ΕΦ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει καμία ρύθμιση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το εξής παράδοξο: Στο Υπουργείο Άμυνας οι εν λόγω αθλητές να είναι δηλωμένοι ως ψυχασθενείς, ενώ στο ΚΟΑ ότι χαίρουν άκρας υγείας και μπορούν να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες, παρά το γεγονός ότι δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία.

Ισότιμη αντιμετώπιση

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς τάχθηκε υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, υποδεικνύοντας ότι η αρχή της ισότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους. Όπως είπε, δεν νοείται κάποιοι αθλητές να υπηρετούν τη θητεία τους και κάποιοι άλλοι όχι.

Αθλητές με κατάθλιψη

«Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Υποδεικνύοντας στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας, πως υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που υποφέρουν από κατάθλιψη. Δεν πήρε απάντηση ο κ. Κώστα από κανέναν, αλλά με βάση τα όσα δρομολογούνται, όποιος δεν υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία δεν θα μπορεί να αγωνιστεί διότι δεν θα διαθέτει δελτίο υγείας.

politis.com.cy

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024