Τμήμα Μετεωρολογίας: Θερμός ο φετινός Χειμώνας στην Κύπρο

Ο συνδυασμός της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας, σχετικά υψηλής μέσης θερμοκρασίας για την Κύπρο τους επόμενους τρεις μήνες μαζί με την σχετικά χαμηλή αθροιστική βροχή σε έναν τόπο ξηρικό όπως είναι η Κύπρος, θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα.

winter 050320 θερμός χειμώνας, Καιρός, ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Θερμός αναμένεται ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου Kλεάνθη Νικολαΐδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως από ότι φαίνεται από τις εποχικές προγνώσεις ο φετινός χειμώνας, δηλαδή οι μήνες Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης, θα είναι σχετικά θερμοί μήνες. Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε πως οι μέσες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στις κανονικές και λίγο πιο πάνω, ενώ το αθροιστικό ύψος βροχής, δεν φαίνεται να φτάνει τα κανονικά επίπεδα και θα κυμαίνεται από 60%- 70% των κανονικών. Όπως ανέφερε όταν λέμε κανονικό ύψος βροχής εννοούμε το κλιματικό ύψος, δηλαδή τον μέσο όρο της προηγούμενης τριακονταετίας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου σημείωσε πως αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Κύπρο, διότι ο συνδυασμός της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας, σχετικά υψηλής μέσης θερμοκρασίας για την Κύπρο τους επόμενους τρεις μήνες μαζί με την σχετικά χαμηλή αθροιστική βροχή σε έναν τόπο ξηρικό όπως είναι η Κύπρος, γίνεται αντιληπτό, ότι θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν σημειώθηκε χιονόπτωση στο Τρόοδος, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως πολύ ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην κορυφή Όλυμπος η οποία δεν θα κρατήσει. Είναι είπε, «ίχνη, δεν είναι μεγάλα ύψη». Πρόσθεσε πως είναι πιθανόν να έχουμε και σήμερα κατά την διάρκεια της ημέρας πολύ ελαφρά χιονόπτωση ή χιονόνερο.

Σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες σημείωσε πως κλιματικά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, πιο συχνά ο Δεκέμβριος αποτελούν πρώτο μήνα πρώτης χιονόπτωσης. Εμείς είχαμε χτες κατά την διάρκεια της αλλαγής του μήνα.

Κάνοντας μια σύγκριση με την περσινή χρονιά, ανέφερε πως ο φετινός χειμώνας με τον περσινό φαίνεται ότι θα είναι περίπου στο ίδιο μοτίβο, προσθέτοντας πως και ο περσινός χειμώνας ήταν σχετικά ξηρός και θερμός.

Επεσήμανε ακόμη πως η μετεωρολογία βλέπει επί του εδάφους το τι γίνεται. Το ότι το κλίμα αλλάζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναντίλεκτο ότι είναι ανησυχητικό. Η κλιματική αλλαγή η μεταβολή του κλίματος σε πιο θερμό και πιο ξηρικό είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις καιρικές συνθήκες των Χριστουγέννων, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι Χριστούγεννα θα έχουμε. Παρόλο που υπάρχουν μοντέλα πρόγνωσης καιρού για τον επόμενο μήνα, η αξιοπιστία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή, όπως είπε. Αυτό μπορεί κανείς να το πει με κάποιας μορφής ασφάλεια γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, όπως εκτίμησε.

Πρόσθεσε ακόμη πως τα μέχρι τώρα ύψη βροχής είναι αρκετά απογοητευτικά για την περιοχή της Κύπρου, αφού τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος είχαν πολύ κάτω του κανονικού βροχόπτωση, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πιο πάνω από τις κανονικές. Αυτό συνέχισε, επιβεβαιώνει και την εποχική πρόγνωση η οποία εκδόθηκε αρχές του Φθινοπώρου ότι θα είχαμε ένα ξηρό και σχετικά θερμό Φθινόπωρο.