Το «μπαλάκι» στην Τ/κ πλευρά για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Στο «γήπεδο» της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται πλέον η μπάλα για το θέμα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διάνοιξη από αύριο Κυριακή όλων των σημείων διέλευσης πλην της οδού Λήδρας, αλλά υπό συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

Το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί έλαβε την σχετική ενημέρωση και πλέον η προσοχή στρέφεται στην αντίδραση της ψευδοκυβέρνησης των Ερσίν Τατάρ και Κουντρέντ Οζερσάι, και στο κατά πόσο θα συναινέσει στην εφαρμογή της απόφασης, κάτι το οποίο θεωρείται απομακρυσμένο.

Οι διακινήσεις θα αφορούν όλους τους Κύπριους πολίτες και πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στο νησί και φυσικά υπό την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε ότι «θα προσκομίζουν οι διακινούντες πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση. Επιπλέον, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις».

Ανησυχία και προβληματισμός

Η άρση των περιορισμών αποτέλεσε εν πολλοίς έκπληξη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που υπάρχει από την άρνηση ή αδυναμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να υποβάλει έκθεση για την σαφή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στα κατεχόμενα, αλλά και του έντονου προβληματισμού στην Κυβέρνηση, ενόψει της παράνομης αεροπορικής επανασύνδεσης Τουρκίας και κατεχομένων.

«Δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης», εξηγεί ο κος Σεντώνας.

Της απόφασης προηγήθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό, κατά της διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν οι ανησυχίες για την ασαφή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στα κατεχόμενα.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «η αδυναμία εξασφάλισης επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιδημιολογική ομάδα».

Ενώ ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «υπάρχει κίνδυνος εισδοχής του ιού στο τουρκοκρατούμενος μέρος της Κύπρου, πράγμα το οποίο εμείς πρέπει να αποφύγουμε».

Πάντως τονίζεται ότι σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου αύξηση κρουσμάτων, η απόφαση για επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων θα διαφοροποιηθεί με πιθανότατη την εκ νέου επιβολή περιορισμών στις διακινήσεις.

Πηγή:Ant1

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Σε θανατηφόρο κατέληξε το τροχαίο της περασμένης Πέμπτης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρο κατέληξε η τροχαία οδική πρόσκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου…

12 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κωμικοτραγική ληστεία από Βρετανούς τουρίστες

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «γύρω στις 05:15 σήμερα…

12 Μαΐου, 2024

Απόψε πάμε στην «Ημέρα της Αγίας Νάπας»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας μας προσκαλεί να χορέψουμε μαζί στην «Ημέρα της πόλης της Αγίας…

12 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Πιάστηκαν «στα πράσα» με ναρκωτικά

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «στα πλαίσια των οργανωμένων…

12 Μαΐου, 2024

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ώρες που περνάμε καθημερινά στις οθόνες

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για πόσο χρόνο περνάμε στην οθόνη και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με…

12 Μαΐου, 2024

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, με τους ειδικούς να καλούνται…

12 Μαΐου, 2024