Κυπρος

Το «μπαλάκι» στον Πρόεδρο για τις αδιάθετες ποσότητες χαλουμιού εκτός ΠΟΠ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιείται στις 10:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, τους Υπουργούς Γεωργίας και Ενέργειας, τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά την σύσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα διαχείρισης των αδιάθετων ποσοτήτων χαλουμιού εκτός ΠΟΠ, στον απόηχο της νομικής γνωμάτευσης, από τη Νομική Υπηρεσία.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό που λέει η γνωμάτευση το οποίο ουσιαστικά μας λέει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολλών ειδών χαλούμια, το χαλούμι ένα είναι και είναι αυτό που προδιαγράφεται μέσα από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό που τα κατοχύρωσε ως ΠΟΠ», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Με τον Υπουργό να είναι ξεκάθαρος πως οτιδήποτε ξεφεύγει από τις προδιαγραφές που ορίζουν το χαλούμι ως Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, δεν μπορεί να υπάρχει στην αγορά με την ονομασία χαλούμι, μπορούν να κυκλοφορούν προϊόντα εκτός προδιαγραφών με άλλη όμως ονομασία.

«Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ξεκαθαρίζει απόλυτα ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν τέτοιου είδους προϊόντα με το όνομα χαλούμι και θα συζητηθεί ακριβώς με ποιον τρόπο για να μην υπάρξει αναστάτωση θα γίνει η απομάκρυνση ή απορρόφηση από την αγορά των προϊόντων αυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μέσα από τη γνωμάτευση, ουσιαστικά η Νομική Υπηρεσία καλεί τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να λάβουν μέτρα ώστε να μην χρησιμοποιείται η ονομασία χαλούμι σε προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Ούτε μπορούν να κυκλοφορούν στις αγορές δύο προϊόντα που θα φέρουν την ονομασία χαλούμι και των οποίων οι προδιαγραφές θα διαφέρουν.

Ο στόχος είναι με ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος, ούτως ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που κατοχύρωσαν το χαλούμι ως ΠΟΠ.

Ροη Ειδησεων

Ο Αβραάμης από την Αγία Νάπα κέρδισε την δεύτερη θέση στους αγώνες του ΙΡΑ στη Ρουμάνια

Την Δεύτερη θέση κα το αργυρό μετάλλιο κατέλαβε για την Κύπρο ο Αβράμης Αβραάμ από…

23 Μαΐου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι Αγάπης για το Ειδικό Σχολείο Απόστολος Βαρνάβας

Το Πανηγύρι Αγάπης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 5 το απόγευμα στην…

23 Μαΐου, 2024

Νέα τραγωδία: Έχασε την ζωή του 43χρονος μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο

Σε νέα θανατηφόρα σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του…

23 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Υπέστη κολπική μαρμαρυγή

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοκοσομείο. Σύμφωνα με την αποκάλυψη…

23 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις…

23 Μαΐου, 2024

Το δικό της γλυπτό Κολοκάσι απέκτησε η Σωτήρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το γλυπτό του παραγωγού Κολοκασιού στολίζει από χθες τον Δήμο Σωτήρας. Ο Δήμος αποφάσισε να…

23 Μαΐου, 2024