«Το Πάσχα δεν αναβάλλεται»- Διευκρινίσεις και πρόταση για αργία τον Μάιο

b955b4e6000ea8eabaaec19ee1425585 Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, Πάσχα

Για τη «μετάθεση» του Πάσχα και τι σημαίνει ακριβώς αυτή η πρόταση μίλησε στο «Πρωτοσέλιδο» ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, Ησαΐας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις» για την εν λόγω είδηση, αφού το Πάσχα δεν μετακινείται και δεν αναβάλλεται. Εξήγησε ότι «αυτό που προσπάθησε να πει η κυβέρνηση, μέσα από το ενδιαφέρον της για να στηρίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών που ταλαιπωρείται αυτό το διάστημα λόγω της απουσίας τους από τους ναούς, είναι ότι υπάρχει και η απόδοση του Πάσχα, η οποία γίνεται κάθε χρόνο 39 ημέρες μετά την Ανάσταση».

Για το Πάσχα ισχύει εξαίρεση σε σχέση με τις άλλες γιορτές και η απόδοση γίνεται μετά από 39 ημέρες «για τον λόγο ότι ο Χριστός παρουσιαζόταν στη γη για 39 ημέρες μετά την Ανάστασή του». Μία ημέρα πριν την ανάληψη, η οποία φέτος είναι 28 Μαΐου, γίνεται η απόδοση της εορτής.

Απόδοση, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής, σημαίνει επανάληψη της ίδιας Θείας Λειτουργίας που γίνεται το Πάσχα. Επίσης, είναι η τελευταία ημέρα που ευχόμαστε και ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» και ολοκληρώνεται ο αναστάσιμος κύκλος αυτής της περιόδου.

Διευκρίνισε ότι δεν αναβάλλεται το Πάσχα, θα λειτουργηθεί στην ώρα του και η τελετή του Αγίου Φωτός θα γίνει στην ώρα της. Συμπλήρωσε ότι «εάν το κράτος όντως σεβόμενο το μεγάλο θρησκευτικό συναίσθημα των Κυπρίων Ορθοδόξων θέλει να στηρίξει εκείνη την ημέρα, μπορεί να δώσει μια αργία για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην απόδοση του Πάσχα».

Πηγή: sigmalive