Το ξανασκέφτονται για τα σχολεία – Τι προβληματίζει

Coronavirus, άνοιγμα σχολείων, Κυβέρνηση, Παιδεία, προβληματισμός

Έντονα προβληματίζεται η Κυβέρνηση για την ταυτόχρονη επιστροφή δεκάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να υπάρχει για τις μικρότερες ηλικίες αφού θεωρείται ανθρωπίνως αδύνατο να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Το θέμα των σχολείων αν και δεν κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση, απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς αρκετά από τα μέλη της Κυβέρνησης φέρονται να διαφωνούν με την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Οι ανησυχίες αφορούν τόσο αυτή καθ’ αυτή την επιδημία και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όσο και τα διάφορα πρακτικά ζητήματα που φαίνεται να έχουν ήδη εντοπιστεί από την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Όπως ο «Φ» πληροφορείται, αποφασίστηκε ότι όλες οι ανησυχίες αλλά και οι προβληματισμοί που έχουν εκφραστεί από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταγραφούν, με σκοπό να τεθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον των επιστημόνων με τους οποίους θα έχει συνάντηση αύριο. Κατά την αυριανή συνάντηση δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αφού η Κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τα επόμενα βήματά της σε σχέση με τις χαλαρώσεις των περιορισμών την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα οι επιστήμονες θα έχουν ενώπιον τους τα όποια επιδημιολογικά δεδομένα προκύψουν μέχρι τότε για να δώσουν την τελική εισήγησή τους.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται από την Κυβέρνηση και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων δειγματοληψιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τόσο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όσο και τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό τομέα. Η απροθυμία που έχει καταγραφεί από εργαζόμενους και επιχειρήσεις να εξεταστούν έχει μάλιστα προκαλέσει ανησυχία στο υπουργείο Υγείας, το οποίο αποτάθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις ζητώντας την παρέμβασή τους, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, η δειγματοληψία θα μετατραπεί σε υποχρεωτική μέσω σχετικού διατάγματος.

Στο μεταξύ και χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος αφού ανακοινώθηκαν μόλις δύο περιστατικά. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 24 αφού απεβίωσε άλλη μια ασθενής η οποία νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άρχισαν τα τεστ για COVID-19 στα σχολεία

Με το Λύκειο Κύκκου Β’ άρχισαν χθες οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό σε σχολεία, στους οποίους υπεβλήθησαν περίπου 70 άτομα (Διεύθυνση, εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές). Σύμφωνα με τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης Νικόλα Γιασουμή, ο οποίος παρευρέθηκε στο Λύκειο Κύκκου Β’, η δειγματοληψία κύλησε ομαλά και η ανταπόκριση ήταν θετική. Η διαδικασία έγινε με κινητή μονάδα, η οποία έφτασε στις εννέα το πρωί στο σχολείο και ολοκλήρωσε τους ελέγχους στις 11:00π.μ. Όπως ανέφερε ο κ. Γιασουμή, σήμερα και αύριο οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε περισσότερα σχολεία σε όλες τις πόλεις, ούτως ώστε άμεσα να υπάρχουν και αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά θα διενεργηθούν 20.000 διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού.

Πηγή: philenews