Το Υφ. Τουρισμού προτείνει δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Κατάδυση Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, Υφυπουργείο Τουρισμού

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι το στοίχημα που έβαλε το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Τουρισμού και ο υφυπουργός Σάββας Περδίος. Το κλειδί για το «άνοιγμα» της σεζόν αποτελούν οι ειδικές μορφές του τουρισμού. Είναι κάτι που λέγεται και γράφεται πολύ, ωστόσο είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα για μια χώρα που έχει ταυτιστεί με τον ήλιο και τη θάλασσα.

Επομένως, το υφυπουργείο Τουρισμού δίνει έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των επαφών του κ. Περδίου με τους ξένους διοργανωτές ταξιδιών για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Ο Οκτώβριος θεωρείται ο κατάλληλος καιρός για τέτοιες προωθητικές ενέργειες, διότι το κλίμα μας είναι ζεστό, χωρίς όμως τους καύσωνες που διαρκούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται να προωθηθούν δραστηριότητες σε Σουηδούς και Ρώσους (μεταξύ άλλων) που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως η κολύμβηση και η κατάδυση, οι δραστηριότητες βουνού, όπως είναι η ποδηλασία και γενικότερα ομαδικά αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος επιδιώκει την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στο νησί μας καθώς είναι πολύς ο κόσμος που ταξιδεύει για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός (είτε συμμετέχει, είτε όχι). Είναι γνωστό ότι ο τουριστικός αθλητισμός περιλαμβάνει άτοµα που ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά συνήθως ο αθλητισμός λειτουργεί ως κίνητρο µετακίνησης και έτσι συνδυάζονται και διακοπές στη χώρα που θα επισκεφτούν ένεκα κάποιας εκδήλωσης.

Ο υφυπουργός έχοντας όλα τα δεδομένα υπόψη του στράφηκε στις γείτονες χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπογράφτηκαν διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες και προτάθηκαν θέματα για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων, ορισμένα εκ των οποίων περιλαμβάνουν ποδηλατικές διαδρομές της Κύπρου καθώς και καταδυτικό τουρισμό. Στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου υπογράφτηκε συμφωνία δημιουργίας του International Sports and Tourism Organisation for Peace and Prosperity.

Στα πλαίσια προώθησης του αθλητικού τουρισμού, ο υφυπουργός ξεκινά σειρά επαφών για προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού από το Γραφείο Λονδίνου με 15 εξειδικευμένους οργανωτές ταξιδίων. Μάλιστα, προγραμματίζεται ταξίδι εξοικείωσης από τη Σουηδία με οργανωτές ταξιδίων και ποδοσφαιρικές ομάδες για προπονητικό τουρισμό, περί τα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, το ίδιο διάστημα προγραμματίζεται ταξίδι εξοικείωσης από τη Ρωσία για δημοσιογράφους και decision makers στον καταδυτικό τουρισμό τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παράλληλα, το Υφυπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα συμμετάσχει στο Birmingham Dive Show για στοχευμένη προώθηση του καταδυτικού τουρισμού. Αναφέρεται επίσης ότι τον Οκτώβριο αναμένεται να ποντιστεί το πλοίο Ελπίδα στην περιοχή της Λάρνακας, γεγονός που θα εμπλουτίσει ουσιαστικά την καταδυτική εμπειρία.

Επιπρόσθετα, το Υφυπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα συμμετάσχει στο Ergo Marathon Expo στα πλαίσια του Μαραθωνίου Αθήνας και στο Oslo Marathon Expo για προώθηση των δρομικών εκδηλώσεων, αλλά και του αθλητικού τουρισμού της Κύπρου γενικότερα.

Πηγή: Philenews/Δήμητρα Λάντου