Τουρκίγε: Αγωγό μέσω κατεχομένων προκρίνουν οι Ισραηλινοί

«Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η ένταξη του ψευδοκράτους στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας»

1 14

«Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η ένταξη του ψευδοκράτους στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», γράφει η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ επέλεξε τον βορρά για τον αγωγό φυσικού αερίου. Θα αναγνωρίσει την τδβκ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Ισραηλινοί ειδικοί είναι της άποψης ότι η εναλλακτική της (λεγόμενης) ‘’τδβκ’’ είναι η πιο οικονομική γραμμή για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι εργασίες για τον αγωγό μήκους 450 χλμ, ο οποίος θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, έχουν ξεκινήσει».

Αναφέρει ότι ο επικεφαλής της “προεδρικής επιτροπής διεθνών σχέσεων”  του ψευδοκράτους Χουσεϊν Ισικσάλ είπε στην τουρκική εφημερίδα ότι «οι Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες είναι της άποψης ότι η εναλλακτική της λεγόμενης ‘’τδβκ’’ είναι η πιο οικονομική γραμμή για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά δεν δέχεται καμία εναλλακτική, που να περιλαμβάνει Τούρκους. Η Άγκυρα πραγματοποιεί έντονη διπλωματική κίνηση σε Αίγυπτο και Ισραήλ ως προς αυτό. Επειδή ο αγωγός περνά από τα χωρικά μας ύδατα. Σημαίνει de facto αναγνώριση της τδβκ»

Το μέλος της ίδιας “επιτροπής” Ατά Ατούν, δήλωσε επίσης στην Τουρκίγε ότι, εστιάζουν αυτήν τη στιγμή σε δύο εναλλακτικές λύσεις. “Μία από αυτές είναι να κατασκευάσουμε μια απευθείας υπόγεια γραμμή 450 χιλιομέτρων από το Λεβιάθαν. Η δεύτερη είναι να φτάσουμε στη Μερσίνα χρησιμοποιώντας μια γραμμή Λεβιάθαν- Αμμόχωστος-Πάναγρα και από εκεί στο Αναμούρ της Τουρκίας. Ολόκληρη η υποδομή του αγωγού είναι έτοιμη. Η επιλογή Κύπρου μεταξύ των δύο έργων παρέχει πλεονέκτημα 1 δις ευρώ. Το Τελ Αβίβ είναι επί του παρόντος πολύ πρόθυμο για αυτήν την εναλλακτική”, είπε.

Υποστήριξε πως «εάν ξεκινήσει το έργο, το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει γραφείο στη (λεγόμενη) ‘’τδβκ’’», ενώ υποστήριξε ότι  «το φυσικό αέριο από το οικόπεδο της Αφροδίτης είναι ταυτόχρονα περιορισμένο απόθεμα και προϊόν χαμηλής βαρύτητας».