Τουρκοκύπριος ο νέος Βρετανός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη

Ο Kenan Poleo με τουρκοκυπριακές ρίζες διορίστηκε ως νέος γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη μόλις πριν από τρεις μήνες

8f0a84f32877e9619138798914f5a375 Kenan Poleo, Βρετανός Πρόξενος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, τουρκοκυπριακές ρίζες

Ο Kenan Poleo με τουρκοκυπριακές ρίζες διορίστηκε ως νέος γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη μόλις πριν από τρεις μήνες, αποκαλώντας την τουρκική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης την «πόλη των ονείρων» του. O Pole με καταγωγή από τ/κ οικογένεια της Κύπρου σπούδασε Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ακολούθησε μεταπτυχιακό στις Τουρκικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS).

«Οι γονείς μου ήταν πολύ μικροί όταν ήρθαν στο Λονδίνο. Η ζωή ήταν δύσκολη εκείνη την εποχή στην Αγγλία. Υπήρχε και ρατσισμός», είπε, περιγράφοντας πώς η οικογένεια του μετανάστευσε από την Κύπρο τη δεκαετία του 1950.

«Άρχισαν να έρχονται κυπριακές, τουρκικές οικογένειες, οικογένειες από την Αφρική. Για μένα στο Λονδίνο και η Κωνσταντινούπολη είναι σαν ένα μωσαϊκό γιατί εκεί που μεγάλωσα στο Λονδίνο, υπάρχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο».

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, ο Poleo σημείωσε ότι ενώ δούλευε στα καταστήματα του πατέρα του όταν ήταν παιδί, απέκτησε «διπλωματικό ταλέντο» καθώς μιλούσε συχνά στους πελάτες.

Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με την Yeni Safak, ότι «η οικογένεια του προσπάθησε να διατηρήσει τον τουρκοκυπριακό πολιτισμό και ότι κατά καιρούς πήγαιναν στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχουν μικτή βρετανική, τουρκική και τουρκοκυπριακή κουλτούρα».

Ο Poleo είπε ότι ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών και ότι το “κεφάλι του έσκασε” λόγω του πλήθους και του θορύβου στην πόλη.

«Το κεφάλι μου έσκασε γιατί η Κύπρος ήταν τόσο μικρή. Είναι πολύ μεγάλο και γεμάτη κόσμο όταν ήρθαμε εδώ», είπε.

«Οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι, όπως και η Κύπρος, αλλά εδώ είναι πολύ διαφορετικά από εκεί.

«Μου άρεσε τόσο πολύ. Έτσι έκανα τη δεύτερη εκπαίδευσή μου στις Τουρκικές σπουδές», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τον τουρκικό κινηματογράφο και τη μουσική από νεαρή ηλικία, προσθέτοντας ότι «η κουλτούρα μας στο Λονδίνο ήταν η τουρκική κουλτούρα».

Δίνοντας παραδείγματα Τούρκων καλλιτεχνών και ηθοποιών που αγαπούσε εκείνη την εποχή, ο Poleo είπε ότι δεν αγαπούσε μόνο τις ταινίες ή τους αστέρες του κινηματογράφου αλλά και την τουρκική μουσική.

«Στηρίζαμε Τούρκους καλλιτέχνες στη Eurovision. Μας άρεσε πολύ το τραγούδι της (γνωστής Τούρκου τραγουδίστριας) Ajda Pekkan Petrol. Το ακούγαμε και το παίζαμε στο σπίτι μας».

«Η Ajda Pekkan ήταν σαν σταρ. Το τραγούδι ήταν πολύ όμορφο, αλλά ήταν το 15ο στον διαγωνισμό.

«Ήμουν 10 χρονών εκείνη την εποχή και συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν διακρίσεις», είπε.

«Η μουσική, η τέχνη και η λογοτεχνία προέρχονταν από την Τουρκία. Διάβασα το βιβλίο του (γνωστού Τούρκου συγγραφέα) Yakup Kadri Karaosmanoglu Yaban με λεξικό σε ένα χρόνο. Γι’ αυτό είμαστε τόσο κοντά σε αυτήν την κουλτούρα».

«Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο προορισμός των ονείρων μου»

Μετά τους διορισμούς του στη Σλοβενία ​​και τη Γερμανία, ο Poleo είπε ότι επέλεξε την Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι «ήταν ο προορισμός των ονείρων μου».

«Επρεπε να μείνω στο Βερολίνο για άλλα δύο χρόνια, αλλά ήρθα εδώ, σαν όνειρο. Είμαι πολύ τυχερός. Αυτό το όνειρο συνεχίζεται. Είναι ένα πολύχρωμο όνειρο. Μου αρέσει πολύ αυτό το έργο», είπε.

«Μιλάω με ανθρώπους κάθε μέρα. Μαθαίνω νέα πράγματα. Οι άνθρωποι είναι επιχειρηματικοί, καινοτόμοι. Επικοινωνούν πολύ καλά», πρόσθεσε.

«Είναι σαν τη γειτονιά μου εδώ, είμαι πολύ άνετα στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, μπορώ να μείνω μόνο τέσσερα χρόνια. Δεν θέλω να φύγω».

Ανέφερε ότι σκέφτεται συνέχεια τι κάνει αφού φύγει από την πόλη.

Δηλώνοντας ότι η γερμανική πρωτεύουσα, που ήταν η προηγούμενη αποστολή του, μοιάζει με «χωριό» σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη, ο Poleo είπε ότι το Λονδίνο μοιάζει περισσότερο με την Κωνσταντινούπολη όσον αφορά την κινητικότητα.

Είπε ότι αγαπά την ενέργεια των μεγάλων πόλεων.

«Υπάρχει άλλη θέα παντού, σε κάθε γωνιά. Είναι μια απίστευτα όμορφη πόλη», είπε.

«Μου αρέσει πολύ η ιστορική και πολιτιστική ποικιλομορφία εδώ και η αρχιτεκτονική είναι πολύ όμορφη στην Τουρκία. «Τόσο η Κωνσταντινούπολη όσο και η Τουρκία είναι σαν ζωντανά μουσεία».

Συγκρίνοντας μάλιστα την τουρκική κουζίνα με την κουζίνα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, επεσήμανε επίσης ποια τουρκικά γεύματα απολαμβάνει περισσότερο.

Ο Poleo σημείωσε ότι δεν είχε πολλές χώρες να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας COVID-19, τονίζοντας ότι θα λειτουργήσει την επαρχία Σμύρνης, τις επαρχίες Άδανα και Μερσίνα, την επαρχία Γκαζιαντέπ και την επαρχία Τραπεζούντας με την πρώτη ευκαιρία.

Πρόσθεσε ότι εκτός από την εξερεύνηση της Τουρκίας, θέλει πραγματικά να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.