Τραγωδία Τέμπη: «Η ευθύνη δεν έχει χρώμα- Όταν χάσεις παιδί, δεν επανέρχεσαι»

Ο εκπρόσωπος και δικηγόρος των θυμάτων στα Τέμπη, Απόστολος Λύτρας, με αφορμή την επανέναρξη των δρομολογίων στο σιδηρόδρομο, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ

DD400387 577E 41ED 8924 82F09C06C2C9

Ο εκπρόσωπος και δικηγόρος των θυμάτων στα Τέμπη, Απόστολος Λύτρας, με αφορμή την επανέναρξη των δρομολογίων στο σιδηρόδρομο, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ.

Ο δικηγόρος των θυμάτων αναφέρθηκε σχετικά με την συνέχεια των ερευνών για να εντοπιστούν οι ευθύνες λέγοντας πως «Έχουν γίνει πολλά λάθη δεν μιλάμε μόνο για το λάθος του σταθμάρχη το οποίο είναι δεδομένο. Υπάρχουν πολλά λάθη και πολλοί υπεύθυνοι σύμφωνα με την γνώμη μου. Νομίζω θα βρεθούν κατηγορούμενοι και άνθρωποι των εταιρειών, της Hellenic train και του ΟΣΕ. Όπως και στο υπουργείο μεταφορών, διότι αν γνώριζαν αυτή την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και επέτρεπαν να ταξιδεύει ο κόσμο με τα τρένα, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα ευθύνης».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο παρατηρείται μια πολιτική αντιπαράθεση, εξηγώντας πως «Δυστυχώς βλέπουμε το εξής θέμα το οποίο δεν μου κάνει εντύπωση το έχουμε ξανά δει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση λες και ενδιαφέρει τις οικογένειες των θυμάτων και όλους εμάς που έχουμε βιώσει αυτή την εθνική τραγωδία τι χρώμα έχει η ευθύνη. Η ευθύνη δεν έχει χρώμα φταίνε πραγματικά πολλοί και διαχρονικά για αυτά που συμβαίνουν. Ο κόσμος που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό το θέμα το μόνο που τους δημιουργεί είναι θυμός και οργή».

Ο Απόστολός Λύτρας, όπως αποκάλυψε, έχει στενή επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων καθημερινά. «Οι οικογένειες των θυμάτων είναι σε τραγική κατάσταση και θα είναι για πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος όταν χάσει το παιδί του δεν θα επανέλθει ποτέ σε μια κανονικότητα. Δεν υπάρχουν λόγια. Εγώ που μιλάω μαζί του το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι τα θέματα των δικαστηρίων, δεν ασχολείται κανένας απλά περιμένουν μια απάντηση».

Μάλιστα ο κύριος Απόστολος αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα που είχε από την οικογένεια ενός από τους επιβαίνοντα που βρισκόταν στο έκτο βαγόνι ο οποίος δεν έχει υποστεί κάποια σωματική βλάβη παρόλα αυτά όταν βγήκε από το βαγόνι και είδε αυτό που συνέβη το παιδί αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Καθώς αρνείται να πάει στο πανεπιστήμιο να συνεχίσει, δεν βγαίνει από το σπίτι. Επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο πως εκτός από τους σοβαρά τραυματισμένους υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσε πως «Σύμφωνα με ευρωπαϊκό νόμο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει.  Αυτό που είπα εγώ όταν καταβάλουμε τα χρήματα να μην υπογράψουμε κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα όπως το να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα τους».

Δείτε το απόσπασμα: