Τραμ και μετρό: Εφικτή η δημιουργία στην Κύπρο για επίλυση κυκλοφοριακού;

«Οι δρόμοι μας δεν μπορούν να αντέξουν αυτή τη φόρτιση»

4BDB9839 7F57 4B1D A791 01294488302B

Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Κύπρο μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο συγκοινωνιολόγος Λουκάς Δημητρίου.

Αρχικά ερωτηθείς αν η αλλαγή  ωραρίου μπορεί να δώσει μια ανάσα στους οδηγούς ή αν το πρόβλημα θα μεταφερθεί σε άλλες ώρες είπε ότι το πρόβλημα της πρωινής αιχμής οφείλεται στο γεγονός ότι συντονίζουμε τις μετακινήσεις μας το πρωί που πηγαίνουμε στις εργασίες μας ή που πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο όλοι μαζί, «φυσικά οι δρόμοι μας δεν μπορούν να αντέξουν αυτή τη φόρτιση και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις».

Συνέχισε λέγοντας, «Μια διαχειριστική λύση είναι να μην πηγαίνουμε όλη την ίδια ώρα δουλεία. Αυτού τους ίδιους τα μέτρα όπως το ελαστικό ωράριο είναι μια λύση. Αλλά πρέπει να δούμε και άλλα μέτρα όπως ο συνεπιβατισμός ή και μια υπηρεσία που να συλλέγει τον κόσμο όπως μικρά λεωφορεία».

Μετέπειτα μιλώντας για την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών είπε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερες γραμμές για τα λεωφορεία όπως πιο γρήγορες και εξπρές αλλά και λεωφορειολωρίδες που να έχουν νόημα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας τραμ ή μετρό στην Κύπρο είπε ότι «η δημιουργία λωρίδων για ένα πιθανό τραμ, το οποίο θέλει λίγη προσοχή, περιλαμβάνει πολλές δεσμεύσεις και πολύ κόστος, περίπου στα 250 εκατομμύρια. Θα πρέπει να το σκεφτούμε».

Για το μετρό είπε ότι δεν φαίνεται πολύ λογικό γιατί θα πρέπει να φτάσουμε μερικά δισεκατομμύρια. «Έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για να πάμε σε μια επένδυση δισεκατομμυρίων;».

Εξήγησε ότι η τηλεργασία είναι ένα από τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.

Στο 12:36 όλα όσα ανέφερε ό συγκοινωνιολόγος για το κυκλοφοριακό