Τράπεζα Κύπρου: Τερματίζεται την 1/12 η χρέωση κόστους ρευστότητας

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση

b b b kyprou2

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την Τρίτη πως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις αλλά και τις αναμενόμενες νέες των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τερματίσει από την 1η Δεκεμβρίου την χρέωση ρευστότητας (καταθέσεων) σε μεγάλους εταιρικούς καταθέτες.

«Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων και ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοινώνει ότι θα άρει την εφαρμογή χρέωσης Κόστους Ρευστότητας στα πιστωτικά υπόλοιπα νομικών προσώπων σε καταθέσεις σε Ευρώ, με ισχύ από την 01/12/2022», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου και προσθέτει ότι θα αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους πελάτες που επηρεάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προέβη τον Ιούλιο στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια. Ειδικότερα, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκε στο 0% από 0,50%, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2014. Στην ουσία οι τράπεζες πλήρωναν την ΕΚΤ για την κατάθεση της ρευστότητάς τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη του συνεδρία, μεθαύριο Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

ΚΥΠΕ