Κυπρος

Τρία χρόνια από τη φρίκη του «Ορέστη»: Οι άσχημες αναμνήσεις και το προφίλ του (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της φρίκης του «Ορέστη», οι Μάρκος Τράγκολας, τέως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δρ. Ανδρέας Καπαρδής, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», για τις επτά κατά συρροή δολοφονίες του Νίκου Μεταξά.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Τράγκολας, η αποκάλυψη της φρίκης ξεκίνησε στις 14 Απριλίου πριν από τρία χρόνια και μέσα σε δύο μήνες εντοπίστηκαν τρία θύματα σε φρεάτια και τέσσερα σε λίμνες.

Το ένα θύμα, όπως είπε, εντοπίστηκε στο Πεδίο Βολής Ξυντούς και οι αρχές εντόπισαν μόνο οστά.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε πως η επιχείρηση του εντοπισμού των επτά θυμάτων, ολοκληρώθηκε με τον εντοπισμό του πτώματος της μικρής Σιέρα στη λίμνη Μεμή.

Αυτή, είπε, ήταν και η πιο τραγική στιγμή για τον ίδιο.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως ενώ οι Πυροσβέστες ήταν συνηθισμένοι στο να βλέπουν αυτές τις εικόνες, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είχαν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ήταν ιδιαίτερα έντονη η θέα των πτωμάτων μέσα σε βαλίτσες, είπε, σημειώνοντας πως μετά την ανάσυρση των βαλιτσών στην επιφάνεια «έλεγες εδώ μέσα μπορεί να υπάρχει ανθρώπινο σώμα;».

Ανέφερε πως για το μέλλον θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να ερευνούμε ενδελεχώς τις υποθέσεις.

Όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι σωστά στελεχωμένες για να μπορούν να προσφέρουν, κατέληξε.

Το προφίλ του «Ορέστη»

Ο Δρ. Ανδρέας Καπαρδής αναφέρθηκε στις διάφορες κατηγορίες των κατά συρροή δολοφόνων, οι οποίοι ωστόσο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, οι κατηγορίες είναι τρεις.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά συρροή δολοφόνους που πιστεύουν ότι έλαβαν οδηγία από μια οντότητα στο σύμπαν και ξεκινούν να «καθαρίσουν» την κοινωνία από μια κατηγορία ανθρώπων.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, τόνισε.

Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι, αφορά κατά συρροή δολοφόνους που γνωρίζουν τι κάνουν, δεν αισθάνονται ενοχές και θυματοποιούν ευάλωτους. Σε αυτήν ανήκει και ο «Ορέστης».

Στη συνέχεια, είπε, οι γυναίκες κυρίως κατά συρροή δολοφόνοι, είναι συνεργάτες κάποιου άντρα ή αν ενεργούν μόνες τους σκοτώνουν για οικονομικό όφελος.

Ο «Ορέστης», σημείωσε, ανήκει στην κατηγορία της πολύ διαταραγμένης προσωπικότητας που δεν νιώθει ενοχές και γνωρίζει τι κάνει.

Τέτοια άτομα, πρόσθεσε, κάνουν διπλή ζωή.

«Τα κίνητρα κυρίως ήταν η δική του ευχαρίστηση και ηδονή με ένα πολύ ανώμαλο τρόπο. Είναι κάτι ψυχιατρικά ακραίο και είναι ένας πολύ εγωιστής άνθρωπος».

Η υπόθεση αυτή ήταν ένα ξύπνημα για την κοινωνία, ότι δηλαδή η Κυπριακή κοινωνία δεν ήταν αυτή που όλοι μας κάποτε θέλαμε να μιλάμε, η ήσυχη όπου ο καθένας ένιωθε ασφαλής, τόνισε.

Ήταν ένα πρωτόγνωρο έγκλημα που παρουσίαζε μεγάλες προκλήσεις και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι ούτε ως κοινωνία ούτε ως υπηρεσίες, όμως αντεπεξήλθαν πολύ γρήγορα, κατέληξαν.

Ροη Ειδησεων

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Διευκρινίζει για τις λεπτομέρειες της φωτιάς σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διευκρινίζει η μαρίνα Αγίας Νάπας για τη φωτιά που ξέσπασε σε σκάφος σήμερα το απόγευμα.…

16 Ιουνίου, 2024

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Φωτιά σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε βίντεο από πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα Αγίας Νάπας: https://www.facebook.com/share/r/CWrjsNrTQsQVKmHP/?mibextid=WC7FNe

16 Ιουνίου, 2024

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024