Τρεις νεαρές μητέρες νεκρές από καρκίνο στο Δάλι – Ανησυχούν οι κάτοικοι

dallld Δάλι, ΘΑΝΑΤΟΙ, Καρκίνος

Αγωνία, φόβο, και θυμό προκαλούν οι τρεις τελευταίοι θάνατοι σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας στην περιοχή Ιδαλίου.

Με τους κατοίκους να αντιδρούν και να ζητούν την άμεση μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου που γειτινιάζουν με τα σπίτια τους και πιθανολογούν ότι επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αποκλειστικά οφείλεται η ασθένειά τους από τους ρύπους που εκπέμπουν από το μαζούτ, αλλά από την άλλη και πάλι κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Οι κάτοικοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι παρά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτωβρίου του 2019 να μετακινηθούν τα συγκεκριμένα εργοστάσια ασφάλτου, εντούτοις συνεχίζουν να πνίγονται καθημερινά από τις καύσεις μαζούτ.

«Αν δούλευε τώρα το εργοστάσιο δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουμε εμείς να μείνουμε εδώ χωρίς τάσεις αναγούλας, χωρίς να θέλεις να πας να κλειστείς μέσα σε ένα χώρο, μέσα στο σπίτι σου για να κλειστείς», ανέφερε κάτοικος της Νέας Λήδρας στο Δάλι, Μιχάλης Λεοντίου.

Μάλιστα σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής που μίλησαν στο OMEGA, ένα από τα εργοστάσια συνεχίζει να δουλεύει χωρίς τις απαραίτητες άδειες, και ζητούν άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας.

Και να προκαλεί όλη αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα όποτε εργάζεται, σε ένα σχολείο από τα μεγαλύτερα της Κύπρου, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο μαζί, 660 παιδιά και επίσης να παίρνει έργα του δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, αντιπρόσωπος Κίνησης Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής, Στέλιος Ηροδότου.

Στο βάθος πίσω μου ένα από τα εργοστάσια που σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής μολύνει τον αέρα που αναπνέουν και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

«Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι λειτουργεί το εργοστάσιο ώρες που κοιμόμαστε. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθεί το βράδυ και να έχεις ανοιχτά παράθυρα και να απολαύσεις τον λύβα τον παραδοσιακό της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Λεοντίου.

Η αδράνεια στην μετακίνηση των εργοστασίων έχει προκαλέσει την αντίδραση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του διαχρονικού προβλήματος.

«Πέραν από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, προσωπικό ενδιαφέρον για την περίπτωση αυτή επιδεικνύει και ο ίδιος ο ΠτΔ ο οποίος αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις για το θέμα αυτό ούτως ώστε να βρεθούν οι λύσεις και τα εργαλεία τα οποία θα οδηγήσουν τον τερματισμό της λειτουργίας και στην μετακίνηση των μονάδων από την συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα, αποτάθηκε και στην Νομική Υπηρεσία ώστε να εξευρεθούν τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για την μετακίνηση των ασφαλιστικών μονάδων.

«Ειδικά σε σχέση με την μία μονάδα η οποία λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας και εκεί η τοπική αρχή πρέπει να εφαρμόσει την σχετική νομοθεσία», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Πάντως, μιλώντας στο OMEGA εκπρόσωπος εμπλεκόμενου εργοστασίου στην περιοχή, υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διενεργηθεί τόσο από το κράτος όσο και ιδιωτικά, αποδεικνύουν πως οι δείκτες εκπομπής αερίου βρίσκονται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ενώ καταγγέλλουν πως οι τοπικές αρχές χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης το αίτημά τους για ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους ούτως ώστε να μετακινηθούν από την περιοχή, και δηλώνουν πως βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Πηγή: omegalive