Τροποποιήσεις στις τετράμηνες εξετάσεις – Τι αλλάζει

Η εγκύκλιος που δίχασε και η οποία αφορά στις εξετάσεις τετραμήνων που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά φέτος στην Α’ Λυκείου και στην Α’ τάξη Τεχνικών Σχολών, τροποποιήθηκε σε κάποια σημεία κι έφτασε χθες στα σχολεία. Πρόκειται για αναθεωρήσεις που έγιναν μετά από συμφωνία επί των συγκεκριμένων σημείων, μεταξύ υπουργού Παιδείας, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Διευθυντών και οργανωμένων γονιών.

Στην εγκύκλιο, πέραν από τις αναθεωρημένες πρόνοιες περιλαμβάνονται και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και τα προγράμματα μαθημάτων, ενώ επισημαίνεται ότι η σχολική χρονιά 2019 – 2020 ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου 2020. Αυτό φαίνεται να επιτρέπει την έναρξη των εξετάσεων ταυτόχρονα σε όλες τις τάξεις, ούτως ώστε να μην προκύπτουν πρακτικά προβλήματα.

Τα σημεία που αναφέρονται στην αναθεωρημένη εγκύκλιο είναι τα ακόλουθα:

Α. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (60%):

(i) Συμμετοχή μαθητή στην τάξη ή/και στο εργαστήριο.
(ii) Κατ’ οίκον εργασία.
*Τα σημεία αυτά θα έχουν βαρύτητα 50%. Νοείται ότι ο εκπαιδευτικός λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επίδοση των μαθητών και στα δύο σημεία.
(iii) Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.
(iv) Δραστηριότητες διάκρισης, εκτός αίθουσας διδασκαλίας, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία αξιολογούνται με 5%, το οποίο λειτουργεί ως μοριοδότηση επί της προφορικής επίδοσης. Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να παρέχεται από τον εκπαιδευτικό, εάν αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι ο μαθητής έχει να παρουσιάσει ανάλογη δράση και δεν καλύπτει το 60% της προφορικής επίδοσης στους τομείς (i), (ii) και (iii).

Στην αρχική εγκύκλιο, οι πηγές αξιολόγησης των μαθητών που εμπίπτουν στην προφορική αξιολόγηση δεν είχαν ξεκάθαρες ποσοστώσεις, όπως επίσης το 5% περιλαμβανόταν στο υπόλοιπο 60%. Ενώ τώρα θα είναι επιπρόσθετο ποσοστό.

Β. ΓΡΑΠΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (40%)

Στη γραπτή αξιολόγηση δεν έχει αλλάξει κάτι λόγω του ότι τα ποσοστά ξεκαθαρίζονται στη νομοθεσία. Εντούτοις, το Υπουργείο την περιέλαβε εκ νέου στη νέα εγκύκλιο και οι οδηγίες είναι οι ακόλουθες:

1. Για τα εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση περιλαμβάνει:
(i) Ένα κεντρικό 90λεπτο δοκίμιο αξιολόγησης, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους μαθητές που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο θα έχει βαρύτητα 30%. Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα γλωσσών η διάρκεια του κεντρικού δοκιμίου αξιολόγησης θα είναι 135 λεπτά.
(ii) Μια γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι 45 λεπτά, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους μαθητές που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.
2. Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει:
Ένα μόνο προειδοποιημένο 45λεπτο γραπτό διαγώνισμα ανά τετράμηνο.
Στα μη εξεταζόμενα μαθήματα οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για βελτίωση βαθμού διαγωνίσματος τετραμήνου.
3. Διευκρινίζεται ότι για τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, Τέχνης, Μουσικής και άλλων μαθημάτων ειδικού χαρακτήρα, έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις από τους Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης ειδικοτήτων.

Για τα μαθήματα αυτά, στην προηγούμενη εγκύκλιο δεν υπήρχαν ξεκάθαρες οδηγίες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα για το πώς αξιολογούνται οι μαθητές.
παιδ
Γ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ:

Οι εκπαιδευτικοί θα παραδώσουν στις Γραμματείες τον προφορικό βαθμό (60%) και ξεχωριστά τους βαθμούς για τη γραπτή αξιολόγηση (10% και 30%). Στο προσωπικό τους βαθμολόγιο θα πρέπει να τηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία (προφορικής και γραπτής αξιολόγησης) που μπορούν να τεκμηριώσουν τον βαθμό που έχουν παραδώσει.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίστηκε ότι θα δίνονται οι τρεις βαθμοί για να προκύπτει ο ένας, που θα είναι ο βαθμός τετραμήνου.

Δ. ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ:

Όσοι μαθητές απουσιάζουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις/ Ολυμπιάδες ή και άλλες εγκεκριμένες διεθνείς διοργανώσεις, κατά την περίοδο της γραπτής αξιολόγησης του Α’ τετραμήνου (9/12/2019 – 20/12/2019), θα έχουν τη δυνατότητα να παρακαθήσουν για γραπτή αξιολόγηση κατά τις ημερομηνίες 07/01/2020 – 10/1/2020, που διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις για βελτίωση του βαθμού των διαγωνισμάτων στα μη εξεταζόμενα μαθήματα.

Η τροποποίηση επί του συγκεκριμένου σημείου κρίθηκε αναγκαία καθώς η αρχική εγκύκλιος δεν προέβλεπε ρυθμίσεις για τους μαθητές-αθλητές.

ΟΕΛΜΕΚ: Το ΚΔΣ θα λάβει αποφάσεις

Κληθείς να σχολιάσει την εγκύκλιο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στον «Φ» ότι το γεγονός των αλλαγών επί σημείων που αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα και θέματα που άπτονταν της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, καταδεικνύει πως η οργάνωση είχε δίκαιο στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της. Παράλληλα, ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε ότι η ΟΕΛΜΕΚ έχει απόφαση για τις εξετάσεις τετραμήνων, όπως αυτή λήφθηκε στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιούνιο και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της παρακολουθεί κάθε εξέλιξη, θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωσε ότι με τη συνεργασία όλων ο θεσμός των εξετάσεων μπορεί να λειτουργήσει και να αξιολογηθεί. Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία Γονέων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας άρχισε από την περασμένη Δευτέρα ενημερωτικές συναντήσεις για το σχέδιο αξιολόγησης μαθητή, περιλαμβανομένων και των εξετάσεων τετραμήνων, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και μαθητές της Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να πληροφορηθούν για τα νέα δεδομένα.

Όσον αφορά στην ΠΣΕΜ, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε στάση αναμονής για την ημερομηνία καταρτισμού της καθώς οι εκλογές για τις ΕΣΕΜ έχουν ολοκληρωθεί. Ερωτηθείς για τις εν λόγω εξετάσεις, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε στον «Φ» ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα, ιδιαίτερα τους μαθητές της Α’ Λυκείου και για το οποίο η ΠΣΕΜ έχει αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα. Μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν καθώς είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει και τη νέα σύνθεση της ΠΣΕΜ.

Χρονοδιαγράμματα και προγραμματισμός

Όπως σημειώνεται στην αναθεωρημένη εγκύκλιο, η οποία υπογράφεται από τους διευθυντές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Κυπριανό Λούη και Ηλία Μαρκάτζιη αντίστοιχα, τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν είναι:

>> Στις 29 Νοεμβρίου: Τέλος διεξαγωγής των γραπτών 45λεπτων διαγωνισμάτων και ανακοίνωση εκ νέου της εξεταστέας ύλης.
>> Από 2 έως 6 Δεκεμβρίου: Κάθε σχολική μονάδα αναπτύσσει πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου, ως εργαστηρίου μάθησης (επαναλήψεως για κάλυψη αναγκών στα εξεταζόμενα μαθήματα). Το πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί θα αφορά μόνο στη διδασκαλία των εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά κατά τις μέρες αυτές.
>> Από 9 έως 20 Δεκεμβρίου: Εξεταστική περίοδος Α’ τετραμήνου για την Α’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Εξετάσεις Β’ σειράς για την Α’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Κατά τις μέρες των εξετάσεων δεν διεξάγονται μαθήματα μόνο για τους μαθητές της Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. (Β’ σειρά είναι οι εξετάσεις που θα παρακαθήσουν οι μαθητές, οι οποίοι για διάφορους λόγους και δικαιολογημένα, δεν θα μπορέσουν να εξεταστούν την κανονική περίοδο).
>> Από 18 έως 20 Δεκεμβρίου: Παρέχεται το δικαίωμα στους μαθητές να υποβάλουν αίτημα για βελτίωση βαθμού στο γραπτό διαγώνισμα Α’ τετραμήνου στα μη εξεταζόμενα μαθήματα.
>> Από 7 έως 10 Ιανουαρίου 2020: Πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής υποστηρικτικής διδασκαλίας για όλους τους μαθητές στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος. Γραπτές εξετάζεις για βελτίωση βαθμού διαγωνίσματος στα μη εξεταζόμενα μαθήματα από τους μαθητές που αιτήθηκαν βελτίωση βαθμολογίας.
>> Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου: Ανακοινώνεται στους μαθητές ο βαθμός της προφορικής επίδοσης (60%) στα εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Η ανακοίνωση θα γίνεται από τους διδάσκοντες κατά το τελευταίο μάθημα πριν τη λήξη του Α’ τετραμήνου.
>> 15 Ιανουαρίου: Τελευταία ημερομηνία παράδοσης στις Γραμματείες του συνολικού βαθμού για το Α’ τετράμηνο που προκύπτει από: α) Εξεταζόμενα μαθήματα: τον βαθμό των κεντρικών εξετάσεων α’ τετραμήνου (30%), τον βαθμό του διαγωνίσματος (10%), τον βαθμό της προφορικής επίδοσης (60%) και β) Μη εξεταζόμενα μαθήματα: τον βαθμό του διαγωνίσματος ή τον βαθμό εξέτασης για βελτίωση βαθμού του διαγωνίσματος (40%) και τον βαθμό της προφορικής επίδοσης (60%).
>> 15 Ιανουαρίου: Λήξη Α’ τετραμήνου και έναρξη διαδικασίας στη σχολική μονάδα για την επίδοση των ενδεικτικών Α’ τετραμήνου πριν το τέλος του Ιανουαρίου.

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024