Δρ. Τσιούτης: Πρόωρη η άρση όλων των μέτρων – Το 25% των θανάτων από την Όμικρον

33501 scaled Όμικρον, ΤΣΙΟΥΤΗΣ
Μέλη Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής – Συνέντευξη Τύπου Υπουργείο Οικονομικών, Λευκωσία, Κύπρος Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης και δρ Γιώργος Νικολόπουλος σε συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των επικαιροποιημένων στοιχείων της εθνικής αναφοράς και των εξελίξεων στο ζήτημα των εμβολίων. // Members of the Scientific Committee on coronavirus – Press conference Ministry of Finance, Lefkosia, Cyprus The members of the Scientific Committee on coronavirus, Dr Zoe-Dorothea Pana, Dr Constantinos Tsioutis and Dr Giorgos Nikolopoulos, at a press conference to present the updated national report and the developments on the vaccination issue.

Στο κρατικό ραδιόφωνο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπή Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων.

Αρχικά ανέφερε ότι τα παραδείγματα των άλλων χωρών δεν είναι πάντα καλή πρακτική, καθώς μπορεί να μην έχουν εφαρμογή στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι είναι πρόωρη η άρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας. «Δύο χρόνια μας έδειξε πολλά πράγματα η πανδημία και άλλες χώρες το προσπάθησαν στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι η μισή Ευρώπη τον χειμώνα ήταν σε lockdown, ενώ η Κύπρος όχι. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα βεβιασμένων και επιπόλαιων πρακτικών». Τόνισε ότι πρέπει να δουν ολοκληρωμένα δεδομένα έτσι ώστε να είναι η χώρα ασφαλής το επόμενο διάστημα.

Διευκρίνισε ότι η Όμικρον 2 είναι ήπια στα άτομα που έχουν ανοσία. «Χρειάζεται ώριμη προσέγγιση και εκτίμηση όλων των δεδομένων».

Παράλληλα ανέφερε ότι η Όμικρον 2 είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που υπάρχει. «Οι εμβολιασμοί έχουν βοηθήσει στο ενδεχόμενο σοβαρής νοσηλείας ή θανάτου», είπε.

Ο Δρ. Τσιούτης εξήγησε ότι παρά τη μεταδοτικότητα του στελέχους, υπάρχει στη χώρα μεγάλη ανοσία με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν τα νοσοκομεία. «Η Όμικρον ευθύνεται για τον θάνατο πέραν του 25% των ασθενών με κορωνοϊό»

Εκτίμησε επίσης πως ποσοστό 25% των ενηλίκων στην Κύπρο παρουσιάζουν συμπτώματα long covid, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους με κορωνοϊό. Πρόκειται, είπε, για μια νέα σοβαρή ιατρική κατάσταση, η οποία ενδέχεται να αναγνωριστεί σύντομα και ως νόσημα.

Sigmalive