Τυχόν αλλαγή σε ΦΠΑ για 1η κατοικία θα πλήξει νεαρά ζευγάρια και οικονομία

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) αναφορικά με την τροποποίηση των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

how to build your dream home from the ground up 800x500 c 1η κατοικία, ΦΠΑ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) αναφορικά με την τροποποίηση των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία, αφού πιστεύει θα είναι πλήγμα, πρωτίστως για τα νεαρά ζευγάρια αλλά και για την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, και επικαλούμενος ενημέρωση από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την πρόταση νομοσχεδίου που αφορά στην επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, για τα πρώτα 140 τ.μ. κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., το οποίο κατατέθηκε τον Ιανουάριο ενώπιον της Βουλής.

«Αυτή τη στιγμή, ανά το παγκόσμιο, ο κατασκευαστικός τομέας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα ειδικότερα στο νησί μας», αναφέρει ο ΣΠΟΛΜΗΚ. Τον τελευταίο χρόνο, προσθέτει, ένα από τα κατάλοιπα του κορωνοϊού ήταν και η αύξηση του κόστους των υλικών του κατασκευαστικού τομέα, που συνεπάγεται μια οικονομική κρίση που επηρεάζει περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια και ειδικότερα τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αναφέρει ότι στην Κύπρο μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. των κατοικιών ανεξάρτητα με το συνολικό εμβαδό της κατοικίας που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο. «Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να καθοριστεί ένα μέγιστο εμβαδό κατοικίας για να είναι κάποιος δικαιούχος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όμως αυτός σίγουρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 200 τ.μ., αφού οι ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερες,» λέει η επιστολή. Παράλληλα, θεωρούμε πολύ μικρό το εμβαδόν των 140 τ.μ. τα οποία θα φορολογούνται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, προσθέτει.

Ο επαγγελματικός σύλλογος καταλήγει ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα είναι πλήγμα, πρωτίστως, για τα νεαρά ζευγάρια και το μέλλον των οικογενειών τους, αλλά και για την οικονομία του τόπου γενικότερα και καλεί τον Υπουργό Οικονομικών όπως αναθεωρήσει την πρόταση που κατατέθηκε.

Η επιστολή, όπως αναφέρει, κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, για πλήρη ενημέρωσή τους.