Βαρύ το τίμημα για οδηγούς χωρίς ζώνη

Δύο στους τρεις οδηγούς ή επιβάτες οχημάτων που έχασαν φέτος τη ζωή τους στην άσφαλτο δεν έφεραν τη ζώνη ασφαλείας τους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα το Τμήμα Τροχαίας το οποίο μελετά τρόπους για να πειστούν όσοι χρησιμοποιούν οχήματα να φορούν τη ζώνη τους.

Με την προωθούμενη αύξηση των ποινών το εξώδικο πρόστιμο για τη ζώνη ασφάλειας από 85 ευρώ, που είναι σήμερα, θα εκτοξευτεί στα 300 ευρώ (εάν και εφόσον το εγκρίνει η Βουλή), ενώ δεν αποκλείεται η Τροχαία να ζητήσει την περαιτέρω αύξησή του. Σύμφωνα με την ανάλυση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ στο όχημα οι ζημιές ανέρχονται μόλις στα 300 με 500 ευρώ, εντούτοις ο οδηγός έχασε τη ζωή του επειδή δεν φορούσε τη ζώνη του με αποτέλεσμα να κτυπήσει το κεφάλι του στον ανεμοθώρακα.

Το 2018 έχασαν τη ζωή τους 19 οδηγοί στην άσφαλτο και πέντε επιβάτες, οι πλείστοι από τους οποίους δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στον “Φ” ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, κατά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς υπήρξε αυξημένη αστυνόμευση στους δρόμους που επέφερε αρκετές καταγγελίες οδηγών. Όπως σημείωσε, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν 735 έλεγχοι αλκοόλης από τους οποίους προέκυψαν 61 καταγγελίες και 88 καταγγελίες για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα.

Όσον αφορά στα θανατηφόρα δυστυχήματα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το 2018 έχουν καταγραφεί 44 συγκρούσεις με 49 νεκρούς, ενώ το 2017 είχαμε 49 συγκρούσεις με 53 νεκρούς. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός 49 είναι ένας αυξημένος αριθμός, γι’ αυτό οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε διάφορες δράσεις.

Εξάλλου, προκηρύσσονται σύντομα τρεις θέσεις εκπαιδευτών για να στελεχωθεί η Σχολή Παραβατών Οδηγών, που προβλέπεται από τη νομοθεσία που ψήφισε πέρσι η Βουλή μετά από νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη Σχολή θα στέλλονται από το δικαστήριο οδηγοί που υποπίπτουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, ώστε να παρακολουθούν ειδικά μαθήματα αντί να τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024