Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία – Τί θα ελέγχει

Στοχευμένοι έλεγχοι Αστυνομίας μέχρι 11 Δεκεμβρίου - Τί θα ελέγχει

3B0C5EC4 E89C 46B0 8DA4 1A7789B24CEB Αστυνομία

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό όλων των οδικών θανάτων που προκαλούνται στους δρόμους της Ε.Ε. οφείλεται αποδεδειγμένα στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό, η χρήση ναρκωτικών ουσιών συμβάλλει στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση, αλλά και στη μείωση της απόδοσης του οδηγού, με αύξηση του κινδύνου εμπλοκής σε οδική σύγκρουση.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης, τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η απρόσεκτη οδήγηση/απόσπαση της προσοχής του οδηγού και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών, αποτέλεσαν κατά την τελευταία τριετία (2019-2021) τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων με ποσοστό 18/% και 33,6% αντίστοιχα.

Με στόχο την προστασία του κοινού και την πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων στους δρόμους, η Αστυνομία ανακοινώνει την εντατικοποίηση των ελέγχων για εντοπισμό, των οδηγών που τελούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, από αύριο Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 2022 θα διεξάγονται έλεγχοι καθ’ όλο το 24ώρο, σε όλο το οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, όπου παρουσιάζεται συχνότερα το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Την ίδια χρονική περίοδο, αυξημένοι έλεγχοι για εντοπισμό οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, θα διεξάγονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εκστρατείας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας ROADPOL.

Ταυτόχρονα με τους ελέγχους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για τις υπόλοιπες τροχαίες παραβάσεις. Όπως πάντα ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε εκείνες τις παραβάσεις που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.