Ξεκαθαρίζουν για τα φωτοβολταϊκά-«Να διαφοροποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές»

Αναστάτωση προκλήθηκε με αφορμή επιστολή στο Υπουργείο να σταματήσει την παραγωγή αδειών φωτοβολταϊκών στα σπίτια

956D4C1A 649C 4EA9 A720 2F4A29D8A018

Αναστάτωση προκλήθηκε με αφορμή επιστολή στο Υπουργείο να σταματήσει την παραγωγή αδειών φωτοβολταϊκών στα σπίτια, την ώρα που στην κυπριακή αγορά αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο εκπρόσωπος τύπου διαχείρισης συστήματος μεταφοράς ενέργειας, Βραχίμης Κουτσολούκας, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν κάπως οι τεχνικές προδιαγραφές με τις οποίες εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά για σκοπούς ασφάλειας.

«Αυτό που ζήτησαν οι διαχειριστές ήταν προκειμένου να προχωρήσει και να είναι αυτή η διαφοροποίηση οι υφιστάμενες αιτήσεις αλλά και νέες αιτήσεις να ενταχθούν στο νέο σχέδιο του Υπουργείου, το οποίο είναι στο τελικό στάδιο ετοιμασίας του με συγκεκριμένες απαιτήσεις» τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι, η Υπουργός Ενέργειας με επιστολή της έδωσε οδηγίες στους διαχειριστές να αποστείλουν γραπτώς τις τεχνικές απαιτήσεις για να τεθούν σε ισχύ με το υφιστάμενο σχέδιο.

«Δεν τέθηκε θέμα αν σταματήσει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, δεν ζήτησαν αυτό οι διαχειριστές. Ζήτησαν απλά να μπουν κάποιες τεχνικές απαιτήσεις γιατί φτάσαμε σε κάποια όρια της διείσδυσης και εισηγήθηκαν αυτό να γίνει μέσω του νέου σχεδίου» ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει και η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου η οποία ανέφερε πως ήταν αχρείαστη η αναστάτωση που προκλήθηκε διότι δεν τίθεται καν συζήτηση για αναστολή του σχεδίου επιχορήγησης για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Είναι ένα σχέδιο που τρέχει με τεράστια ένταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και υπάρχει όντως τεράστιο ενδιαφέρον.

«Χιλιάδες αιτήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία. Τώρα αν υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο τα οποία γνωρίζουμε εδώ πολύ καιρό και είναι η ευθύνη των διαχειριστών, όλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο Κύπρος το Αύριο και σε άλλα ταμεία με ποσά που υπερβαίνουν τα 130 εκατομμύρια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις».

Σημείωσε ότι, ανέφερε πως δεν είναι σωστό να συζητούμε την όποια αποκοπή ή επιβράδυνση της πορείας εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών από την στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά πάρκα τα οποία είτε είναι ήδη συνδεδεμένα είτε είναι σε πορεία υλοποίησης και τα οποία αυτή τη στιγμή μιλάμε για υπερβολική κερδοφορία και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους είτε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη που έχουν δημιουργηθεί είτε να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στην μεταβατική αγορά και στην ανταγωνιστική αγορά ούτως ώστε να σταματήσουν να συσσωρεύονται αυτά τα υπερκέρδη.

Δείτε το βίντεο: