Ξεκίνησε και ετοιμάζεται να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

barbaros hayreddin pasa 1

Πλώρη για το παράνομο ταξίδι του προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έβαλέ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros” που απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, με σκοπό να ρίξει άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. 

Για το σκοπό αυτό μάλιστα, η Άγκυρα εξέδωσε παράτυπη navtex μέσω του σταθμού της Αττάλειας για διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 που επικαλύπτει τα τεμάχια 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έκδοση της παράνομης navtex από την Άγκυρα, για έρευνες από το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος “Barbaros” στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και σε περιοχή που εμπίπτει στα τεμάχια 2,3 και 13, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης απαντά στην πρόκληση με αντι-navtex. 

Eνημερώνει τους ναυτιλομένους οτι η τουρική ενέργεια συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων ναυσιπλοϊας και υποδεικνύει οτι αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας διεμήνυσε οτι η κυβέρνηση έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. 
 
Μιλώντας στο Προεδρικό, δήλωσε ότι η αποστολή του «Μπαρμπαρός», είναι άλλη μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων. «Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την Κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει η διαφορετική αντίδραση που υπήρξε στην περίπτωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην κυπριακή ΑΟΖ από τους Ευρωπαίους,  ο κ. Σεντώνας είπε ότι βεβαίως και προβληματίζει. «Είναι για αυτό που όλο του προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  σε όλες του τις επαφές ανέδειξε αυτή την ανάγκη της πιο αποφασιστικής στάσης της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γιατί θεωρούμε ότι είναι προκλήσεις απέναντι και στην ΕΕ», ανέφερε.
 
Υπενθύμισε τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τι είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που προηγήθηκε και τα ζητήματα που ανέδειξε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Θεωρούμε ότι και στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει η ΕΕ, που η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της, να διαμορφώσει μια πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική στάση», κατέληξε

Πηγή: Alphanews.live