Ξεκινούν δωρεάν εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

1 Copy 49

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γιορτάζεται και φέτος, υπό τον τίτλο «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Το γενικό πρόγραμμα των Μουσείων στην Κύπρο συντονίζει η Εθνική Επιτροπή ICOM Κύπρου, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με διάφορες εκδηλώσεις, στις 18, 19 και 20 Μαΐου 2023, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Σκοτεινού (1937–2022).

Το πρόγραμμα(link is external) περιλαμβάνει έκθεση και εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, περφόρμανς σύγχρονου και δημιουργικής κίνησης, διαδραστικά εργαστήρια τέχνης και παλαιοντολογίας και ηχητικές περφόρμανς.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Επίσης εκδηλώσεις διοργανώνει και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

1 16

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου συμμετέχει και φέτος με τις πιο κάτω δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  (18 Μαΐου), που αυτή τη χρονιά έχει ως θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», καθώς και στην Ευρωπαϊκή Νύκτα μουσείων.

“ReInHerit a Museum: Εμβυθιστική Παράσταση στο Πολιτιστικό”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2023 20:30- 21:30

Η παράσταση καλεί το κοινό να αγκαλιάσει το μουσείο ως χώρο διαφύλαξης αλλά και δημιουργίας πολιτισμού. Συνδυάζει διαδραστική ηχητική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας, μια μεγάλη ομάδα μουσικών από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, βιντεοπροβολή και θεατρικό φωτισμό, καθώς περικλείει και υπογραμμίζει τις τρέχουσες προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα εξερευνούν ελεύθερα το κτήριο και τα μουσεία του ΠΙΤΚ, διαμορφώνοντας την δική τους προσωπική εμπειρία του χώρου και των εκθεμάτων του, καθώς θα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο της παράστασης χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού που θα φτιαχτεί ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

Διαδραστική Μουσειακή ξενάγηση με Kυνήγι Θυσαυρού για οικογένειες

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2023 11:00-13:00

Εμψυχωτές :Έλενα Κυριάκου-Νηπιαγωγός/Δημιουργικές Τέχνες/Εμψύχωση, Δέσποινα Χρυσάνθου-Ψυχολόγος/Ηθοποιός, Ξενάγηση : Αντρεα Ορατίου -αρχαιολόγος

Τι μπορεί να κρύβει ένα μουσείο; Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε κρυμμένους θησαυρούς μέσω των αισθήσεων; Δες, Μύρισε, Άκουσε και Γεύσου χιλιάδες χρόνια Κυπριακής Ιστορίας με μια μοναδική διαδραστική μουσειακή ξενάγηση

Όλες οι ξεναγήσεις είναι με ελεύθερη είσοδο στο 22128175.