Ξενοδοχείο Isaia Τουρκία: «Χρησιμοποιήθηκε άμμος και χαλίκι θάλασσας»

Στο ξενοδοχείο Grand Isias στο Adıyaman της Τουρκία χάθηκαν οι ζωές 60 πολιτών, 35 από τους οποίους ήταν Τουρκοκύπριοι , συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, οδηγών, γονέων και παιδιών ηλικίας μεταξύ 9 και 15 ετών

Δημοσιογραφία 1

Το ξενοδοχείο Grand Isias στο Adıyaman της Τουρκία έγινε το νεκροταφείο 60 πολιτών, 35 από τους οποίους ήταν Τουρκοκύπριοι , συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, οδηγών, γονέων και παιδιών ηλικίας μεταξύ 9 και 15 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευματα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Eastern Mediterranean (EMU) με έδρα τα κατεχόμενα εξέτασε τα δείγματα που ελήφθησαν από το ξενοδοχείο Isias και μοιράστηκε την προκαταρκτική έκθεση εξέτασης με το κοινό. Στην έκθεση, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του σκυροδέματος ήταν χαμηλή και ότι χρησιμοποιήθηκε “χαλίκι κολπίσκου” και “άμμος κολπίσκου”.

Στην έκθεση, τονίστηκε ότι εξετάστηκαν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον χώρο του κτιρίου και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η ποιότητα του σκυροδέματος είναι προφανώς χαμηλή.

Ως χαλίκι και άμμος χρησιμοποιήθηκαν το «στρέμμα χαλίκι» και η «άμμος ρέματος».

Οι διαστάσεις των χαλικιών ρέματος είναι μεγαλύτερες από το μέγιστο μέγεθος κόκκου του σκυροδέματος που θα χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες κατασκευές.

Η κοκκομετρία στην κατανομή του χαλικιού και της άμμου δεν είναι καλή, διασκορπίζεται εύκολα ακόμα και με χειροκίνητα χειριστήρια.

Η έκθεση περιελάμβανε επίσης τις αξιολογήσεις του Tülay Çalış, αξιωματούχου του κλάδου Adıyaman του Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών (IMO). Ο Calis είπε ότι εκεί όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, υπάρχουν πέντε κτίρια στην πλευρά που βλέπει στον μπροστινό δρόμο και τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι 30 ετών. Δηλώνοντας ότι αυτά τα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για οικιστικούς σκοπούς και μετά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως επιχειρηματικά κέντρα, ο Calis είπε ότι προστέθηκαν δύο επιπλέον όροφοι στο κτίριο του ξενοδοχείου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο και μετατράπηκε σε επταόροφο.

«Το θεμέλιο και οι κολώνες έχουν σχεδιαστεί για πέντε ορόφους»

Η έκθεση, που διαπίστωσε ότι η κατασκευή του ξενοδοχείου δεν έγινε σωστά, ανέφερε ότι η θεμελίωση και οι κολώνες του ξενοδοχείου σχεδιάστηκαν σε πέντε ορόφους και χτίστηκαν ανάλογα. Η έκθεση ανέφερε ότι ήταν λάθος να αυξηθούν οι όροφοι και ότι ήταν δυνατή η κατάρρευση του κτιρίου ακόμη και στους πιο χαμηλούς σεισμούς, και συμπεριλήφθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Σαφέστερο συμπέρασμα θα βγει εάν προσκομιστούν όλα τα σχέδια του κτιρίου και τα επίσημα έγγραφα στα στάδια της αδειοδότησης».