Ξετυλίγοντας τον μίτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Παρασκήνιο και δυνητικές συμμαχίες

Από τους 30 σε 17, από 14 σε 21 και στο βάθος… 5

metarrythmisi dimon Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Περίοπτη θέση στην ατζέντα της επικαιρότητας έχει το ζήτημα της μεταρρύθμισης που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση αφού… κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

Οι διεργασίες κορυφώνονται αφού μετά την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και τη συνεδρία που ακολούθησε (την παρασμένη Πέμπτη (2/12) διαφάνηκε αλλαγή των δεδομένων και πρόσφορο έδαφος αμοιβαίων υποχωρήσεων, που προδικάζει τη μείωση των μητροπολιτικών Δήμων σε 5 (κάτι που αποτελούσε και το αρχικό μοντέλο που είχε καταρτιστεί μετά από μελέτη Βρετανών εμπειρογνωμόνων επί καιρό Χάσικου) με μικρές διαφοροποιήσεις.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που υπήρχαν με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τους 17 δήμους -αριθμό που και ο ΥΠΕΣ θεωρούσε πως αποτελεί το ανώτατο όριο των διαπραγματεύσεων- με την αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ & ΔΗΚΟ) να εμμένει μεταξύ 20 και 21 φαίνεται να έχουν καμφθεί στο παρόν στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το μοναδικό κόμμα που ξέφυγε από το δίπολο αυτής της διαφωνίας ήταν η ΔΗ.ΠΑ καθώς η πρόταση της αφορούσε την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης για 14 δήμους, όπως προνοούσε η μελέτη Κουταλάκη.

Η σύσταση λοιπόν γύρω από την συνένωση όλων των δήμων υπό την αιγίδα 5 μητροπολιτικών δήμων (ένα σε κάθε επαρχία) φέρεται να συγκεντρώνει σε αυτό το χρονικό σημείο τις μεγαλύτερες πιθανότητες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί εξ’αυτών (όπως ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς) ενδέχεται να διατηρήσουν την αυτοδυναμία τους. Το βέβαιο είναι πως η στροφή που παρατηρείται σε αυτή την κατεύθυνση εμπεριέχει πλούσιο πολιτικοεκλογικό παρασκήνιο, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενδεχόμενες «συμμαχίες» που θα προκύψουν.

Ημερολογιακός ορίζοντας θα μπορούσε να τοποθετηθεί η 20η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα κατατεθούν οι καταληκτικές τροπολογίες που αφορούν τα τρία Νομοσχέδια που άπτονται της μεταρρύθμισης. Τα κόμματα έχουν θέσει το ζήτημα και θα εξεταστεί στις επόμενες τους συνεδρίες με σκοπό να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αλλά και η γραμμή πλεύσης που θ’ακολουθήσουν.

kathimerini.com.cy