Κυπρος

Ξυλοδαρμός λειτουργού από ανήλικες σε στέγη – Τι θα κάνει το Γραφείο Ευημερίας

Επίθεση με γροθιές και κλωτσιές δέχθηκε στη μέση του δρόμου από ανήλικες που διαβιούν σε ανοιχτή δομή στη Λευκωσία ιδρυματική λειτουργός, η οποία μετά το επεισόδιο, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το περιστατικό έγινε στις αρχές Μαρτίου και είχε και πάλι πρωταγωνίστριες δύο ανήλικες οι οποίες πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όπως είχε αποκαλύψει το Omega, έκαναν γυαλιά καρφιά τον χώρο στον οποίο διαμένουν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Για το νέο περιστατικό βίας μίλησε η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, σημειώνοντας πως εδώ και μέρες έχουν ληφθεί αποφάσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης για αντιμετώπιση της κατάστασης και των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών στη δομή.

Όπως εξήγησε αναμένεται να δημιουργηθεί μία επί τόπου πολυθεματική αντίκριση της κατάστασης με τη συμμετοχή επαγγελματιών από διάφορους χώρους για στήριξη των παιδιών αυτών, όπως ψυχολόγων, συμβούλων, λογοθεραπευτών κτλ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα σε επίπεδο φρούρησης και ασφάλειας του χώρου.

Στόχος πάντως όπως εξήγησε η κα Κυρατζή του μοντέλου της πολυθεματικής αντίκρισης δεν είναι μόνο η καταστολή και διαχείριση κρίσεων αλλά και η πρόληψή τους, ούτως ώστε τα παιδιά αυτά τα οποία κινούνται και εκτός δομής σε σχολείο και άλλού να μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς ανάλογες εκδηλώσεις.

Το ιστορικό της επίθεσης

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πρόνοιας για λήψη μέτρων στο χώρο, αφέθηκαν να δρουν ανεξέλεγκτες με την επιστροφή της μίας από το νοσοκομείο, μετά την πάροδο δύο ημερών και της δεύτερης από το ΤΕΝΕ (Κλειστό Θεραπευτικό Τμήμα Ανήλικων Παιδιών Ηλικίας για Ψυχιατρική Νοσηλεία), μετά την πάροδο ενός μηνός.

Οι ανήλικες, άρχισαν να δημιουργούν και πάλι προβλήματα, απειλώντας και εξυβρίζοντας λειτουργούς, καθώς δεν επιθυμούσαν να δέχονται έλεγχο για το πήγαινε έλα και τις συναναστροφές τους.

Μάλιστα με βάση μαρτυρίες περιοίκων της περιοχής στην οποία βρίσκεται η ανοιχτή δομή, οι ανήλικες προκαλούν καθημερινά οχλαγωγία, σπάζοντας αντικείμενα και διατυπώνοντας απειλές εναντίον τους.

Η ακραία παραβατική τους συμπεριφορά κορυφώθηκε όταν πριν από λίγες ημέρες εξεμάνησαν και άρχισαν να κυνηγούν λειτουργό της στέγης, θέλοντας να υποδείξουν τη δύναμη τους και να επιβάλλουν όπως φώναζαν την κυριαρχία τους στο χώρο.

Κάτοικοι της περιοχής είδαν τις δύο ανήλικες να τρέχουν πίσω από τη λειτουργό, η οποία προσπαθούσε να ξεφύγει από το μένος τους και επενέβησαν, όταν την άκουσαν να καλεί σε βοήθεια καθώς κατάφεραν να την ρίξουν στο έδαφος και να την γρονθοκοπούν με μανία.

Αφού απομάκρυναν της ανήλικες από τη λειτουργό, κλήθηκαν στη σκηνή αστυνομικοί, καθώς και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τη λειτουργό στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Για το περιστατικό, ενημερώθηκε και η συντεχνία των κρατικών υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και η διεύθυνση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, το οποίο πέραν του συγκεκριμένου επεισοδίου, είναι ενήμερο και  για τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο από την ανεξέλεγκτη δράση των ανηλίκων.

Προσωρινά φρουρός στον χώρο

Μάλιστα, υπήρξε και προηγούμενη επικοινωνία με το υφυπουργείο, το οποίο ζήτησε παράταση χρόνου, επικαλούμενο την προσπάθεια του για πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή και ενίσχυση της ασφάλειας με την παρουσία φρουρού ασφαλείας στο χώρο.

Τελικά στο χώρο στάληκε προσωρινά φρουρός, ενώ ακόμη εκκρεμεί η αποστολή μόνιμου νοσηλευτή.

Δεμένα τα χέρια της δικαιοσύνης

Εντούτοις η δράση των κοριτσιών συνεχίζεται, με την αστυνομία να δηλώνει ότι τα χέρια της είναι δεμένα, καθώς όπως ορθά υποδεικνύει, η νομοθεσία υπαγορεύει ότι τα πρόσωπα κάτω των 14 ετών δεν θεωρούνται ποινικά υπεύθυνα. Αλλά ακόμη και γι’ αυτά τα παιδιά που είναι άνω των 14, υπάρχει πρόνοια για εξέταση της κάθε περίπτωσης από ειδική επιτροπή στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι  ποινική δίωξη. Ακόμη όμως και έτσι, η πολιτεία αδυνατεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την ποινική δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, η οποία αναφέρεται σε προσπάθεια αποδικαστικοποίησης με την αναμόρφωση του ανηλίκου προσώπου σε πρώτο στάδιο, ενώ σε περίπτωση που αυτή αποτύχει, αναφέρεται σε προσαγωγή του ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αναμορφωτηριο για αποδικαστικοποίηση των περιπτώσεων.

Αν και έχουν οριστεί δικαστές από την πολιτεία, οι οποίοι είναι υφιστάμενοι δικαστές επαρχιακών δικαστηρίων, εντούτοις δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για να στεγάσει τις υποθέσεις.

Όχι μόνο, δεν εφαρμόζεται η  εν λόγω νομοθεσία για βοήθεια και των ίδιων των ανηλίκων σε αυτή την περίπτωση, αλλά και την αποτροπή ενός ενδεχομένως σοβαρότερου επεισοδίου, αλλά και η ίδια η αστυνομία, όπως πληροφορούμαστε δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη για το περιστατικό, αφού δεν ήταν παρούσα την ώρα της επίθεσης και δεν δικαιολογείτο αυτόφωρο αδίκημα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και το υφυπουργείο Πρόνοιας να αδυνατούν να επιληφθούν της κατάστασης με αποτελεσματικό τρόπο, αφού από τη μία δεν υπάρχει κλειστή δομή  για περιορισμό και διαχείριση τέτοιων υποθέσεων και από την άλλη η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

 

 

 

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024