Υπ. Ενέργειας: Έναρξη τεχνικών επιτροπών Κύπρου-Ισραήλ εντός 15 ημερών

Εντός των επόμενων 15 ημερών αρχίζουν οι συναντήσεις τεχνικών επιτροπών Κύπρου και Ισραήλ σε σχέση με την συνεργασία των δύο χωρών

69AEB92D 5A46 4916 85B0 25014915DC98

Εντός των επόμενων 15 ημερών αρχίζουν οι συναντήσεις τεχνικών επιτροπών Κύπρου και Ισραήλ σε σχέση με την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Υπουργού στο Ισραήλ και για το εάν προχωρούν οι διαδικασίες για έλευση φυσικού αερίου, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον και από εταιρείες πλέον «για το τι στοχεύουμε».

«Όπως εξηγήσαμε στο παρελθόν ο σχεδιασμός είναι φυσικό αέριο από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να έρθει στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και ο πρώτος μας στόχος είναι η μείωση τους κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και μέσα στο μείγμα της παραγωγής από πράσινες πηγές τότε θα έχουμε ένα κόστος κιλοβατώρας το οποίο να είναι πιο βιώσιμο για την Κύπρο», είπε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός, η Κύπρος είναι ίσως η πέμπτη πιο ακριβή χώρα σε ηλεκτρισμό από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπόταν γίνεται κατανοητό ότι είναι επάναγκες να μειωθεί αυτό το κόστος, διότι είναι θέμα αντοχών του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά περισσότερο των επιχειρήσεων οι οποίες, όπως επεσήμανε, πρέπει να μείνουν ανταγωνιστικές κάτι που θα σημαίνει και μια εύρωστη οικονομία.

Σε ερώτηση για το εάν προγραμματίζονται ταξίδια σχετικά με το θέμα της ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι «το επόμενο πιστεύω ότι θα είναι στην Αμερική για να συζητήσουμε με τις εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Αμερική και είναι κάποιες στην κυπριακή ΑΟΖ και κάποιες στην ΑΟΖ του Ισραήλ».

Τόνισε ότι στο παρόν στάδιο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τεχνικές επιτροπές, μια για τον ηλεκτρισμό και η άλλη για το φυσικό αέριο, οι οποίες θα ξεκινήσουν να συναντιόνται με το Ισραήλ μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ