Υπ.Υγείας: Δωρεάν το εμβόλιο, αλλά αργούμε… προσοχή

602x338 cmsv2 f6d51e23 20ac 568b 8004 679a10f8a4b9 4607946 Coronavirus, εμβόλιο, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τι λέει ο Υπ. Υγείας για το εμβόλιο στην Κύπρο-Πόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια που λέγεται ότι είναι κοντά στον στόχο.

Δωρεάν για όλο τον κόσμο θα παρέχεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στην Κύπρο όπως δήλωσε στην Offsite ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα σε επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό αναφορικά με το κόστος των εμβολίων ο ίδιος δήλωσε ότι: “Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλο τον κόσμο και η προμήθεια τους προς Κύπρο θα γίνει μέσω της από κοινού προμήθειας για ΕΕ. Ακριβώς ότι ισχύει και για τα άλλα εμβόλια που καλύπτονται στο εμβολιαστικό σχήμα. Ωστόσο, είναι νωρίς, το εμβόλιο αργεί ακόμα και μέχρι να βρεθεί και εμβολιαστεί πληθυσμός η προσπάθεια θα πρέπει εστιάζεται στην τήρηση των μέτρων και υιοθέτηση των συμβουλών για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο, η μάσκα, οι αποστάσεις κλπ. Αυτό είναι που πρέπει να τονίζουμε, γιατί επικρατεί η εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον ιο. Θα τελειώσουμε όταν έρθει το εμβόλιο”.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός προ ημερών και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ δεν υπάρχει καμία απόφαση ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό . Προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας. Η Κύπρος με βάση την κοινή συμφωνία που έγινε με ΕΕ, δικαιούται 1,2 εκατ. εμβόλια, αρκετή ποσότητα δηλαδή που μπορεί να καλύψει όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

Πόσα θα κοστίζει το εμβόλιο

Σύμφωνα με την Financial Times, η εταιρεία Moderna που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εξεύρεση του εμβολίου θα πουλάει το εμβόλια της στην τιμή των 25 – 30 δολαρίων ανά δόση. Καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο θα παρέχεται σε δύο δόσεις, αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα ανέρχεται στα 50-60 δολάρια για το κάθε άτομο.

Αντίθετα, η τιμή αλλων εμβολίων όπως αυτών των εταιρειών Pfizer (PFE) – BioNTech και AstraZeneca (εμβόλιο Οξφόρδης) καθορίζεται πιο χαμηλά. Όπως αναφέρει η Financial Times, η τιμή του εμβολίου της Pfizer (PFE) μέχρι στιγμής καθορίζεται για τις ανεπτυγμένες οικονομίες στα 20 δολάρια για την κάθε δόση και στα 40 δολάρια για τις δύο. Ενώ ακόμη πιο χαμηλά ορίζεται το κόστος της AstraZeneca (AZN) στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς κυμαίνεται στα 3-4 δολάρια ανά δόση.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Moderna που κατέχει την ακριβότερη τιμή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, αφού όπως ανακοίνωσε συζητούν με μια σειρά κυβερνήσεων για τη δυνατή παράδοση του εμβολίου και οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιωτικές και γι’ αυτό δεν τις σχολιάζουν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, η κάθε εταιρεία διαπραγματεύεται τους όρους της δικής της συμφωνίας και οι τιμές των εμβολίων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Ενώ κάποιες φαρμακευτικές, όπως η AstraZeneca και ηJohnson & Johnson (JNJ),έχουν δηλώσει ότι θα πουλούν με δικό τους κόστος τα εμβόλια, η Moderna δεν είναι η μοναδική που επιδιώκει να βγάλει κέρδος.

Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλα, ανέφερε στον ιστότοπο Barron’s ότι δεν έχει λογική να λένε στις εταιρείες πως δεν πρέπει να βγάζουν κέρδος από τα φάρμακα και τα εμβόλια για την Covid-19 .

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς φαρμάκων σημειώνουν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισ. δολ. για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

Πηγή: Offsite