ΥΠΑΜ: Η Κύπρος γέφυρα επικοινωνίας Μ. Ανατολής-Ευρώπης στην κυβερνοασφάλεια

"Η Κύπρος ενεργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Μέσης Ανατολής, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας"

guteres 6.jpgYHUG 6

Η Κύπρος ενεργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Μέσης Ανατολής, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο σεμιναρίου με τίτλο “Course on the role of the EU Cyber Ecosystem in the Global Cyber Security Stability”, που συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας Υπουργείου Άμυνας και η Αρχή Ψηφιακής Ασφαλείας στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα, ο Υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «σημαντικό το σεμινάριο στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, το οποίο διοργανώνεται μεταξύ 11 χωρών και Οργανισμών».

Πρόσθεσε ότι το σεμινάριο «πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά στην Κύπρο, σε συνεργασία με τους Φορείς που παρευρίσκονται στο ΚΣΕΔ, άλλοι διαδικτυακά και άλλοι με φυσική παρουσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πετρίδης είπε πως «λόγω και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, δίνουμε το παρών μας και δείχνουμε ότι είμαστε και ενεργούμε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης».

«Η Κύπρος είναι στο προσκήνιο και πάλι και για την κυβερνο-ασφάλεια και για άλλους τομείς», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης είπε πως «η Κύπρος είναι πλέον περιφερειακός κόμβος σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και σε θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε ένας από τους πρώτους συνέταιρους με το ESDC και μέσα σε 18 μήνες έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερα τέτοια σεμινάρια».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης όπως και άλλων υπηρεσιών κυβερνο-ασφάλειας. Ωστόσο ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας δεν σταματούμε εδώ αλλά προχωρούμε με την δημιουργία άλλων δομών όπως το NCC που είναι για την διοχέτευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυβερνο-ασφάλεια στην χώρα, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για την έρευνα».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «χτίζουμε δομή για να καταστεί η Κύπρος κέντρο για να πιστοποιεί υπηρεσίες και προϊόντα για την κυβερνοασφάλεια. Πιστοποιώντας κάποιο προϊόν από τρίτες χώρες, αυτό θα μπορεί να κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείωσε επίσης ότι «αυτό είναι ένα μέρος από τη στρατηγική μας ότι δηλαδή δεν βλέπουμε την Κύπρο σαν μια χώρα της Μεσογείου αλλά σαν περιφερειακό κόμβο για τον τομέα αυτό».

Πηγή: ΚΥΠΕ