Υπερβολική θνησιμότητα και εμβόλια Covid στην Κύπρο – Ti δείχνει έρευνα

Προβληματισμός για το αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο με κάποιους να ανησυχούν αν αυτό σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19

2BCEB903 1E36 40D8 8DE7 88F9C03E4992

Σε συζητήσεις που γίνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί ένας προβληματισμός για το αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο με κάποιους να ανησυχούν αν αυτό σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19.  Αρχές Μαΐου κυκλοφόρησε από το National Center of Biotechnology Information σχετική έρευνα από Κύπριους επιστήμονες που εξετάζει ακριβώς αυτό τον συσχετισμό

Όπως αναφέρει στο abstract  η έρευνα, έχει υποστηριχθεί ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 σχετίζεται με υπερβολική θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ένας ισχυρισμός που συμβάλλει στη διστακτικότητα για εμβολιασμού. Εξετάσαμε εάν η θνησιμότητα από κάθε αιτία έχει πράγματι αυξηθεί στην Κύπρο κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και εάν τυχόν αυξήσεις σχετίζονται με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Μέθοδος

Υπολογίστηκε η εβδομαδιαία υπερβολική θνησιμότητα για την Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2022, συνολικά και ανά ηλικιακή ομάδα, χρησιμοποιώντας τόσο ένα μη γραμμικό μοντέλο κατανεμημένης καθυστέρησης (DLNM) προσαρμοσμένο για τη μέση ημερήσια θερμοκρασία, όσο και τον αλγόριθμο EuroMOMO. Οι υπερβολικοί θάνατοι υποχώρησαν στον εβδομαδιαίο αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων από COVID-19 και στους εβδομαδιαίους εμβολιασμούς πρώτης δόσης, χρησιμοποιώντας επίσης ένα DLNM για τη διερεύνηση της διάστασης απόκρισης καθυστέρησης.

Αποτελέσματα

«552 υπερβολικοί θάνατοι παρατηρήθηκαν στην Κύπρο κατά την περίοδο της μελέτης (95% CI: 508-597) σε αντίθεση με 1306 επιβεβαιωμένους θανάτους από COVID-19. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ υπερβολικών θανάτων και ποσοστών εμβολιασμού συνολικά και για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα εκτός από 18-49 ετών, μεταξύ των οποίων 1,09 υπερβολικοί θάνατοι (95% CI: 0,27-1,91) ανά 10.000 εμβολιασμούς υπολογίστηκαν κατά τις πρώτες 8 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η λεπτομερής εξέταση αιτιών θανάτου εντόπισε μόνο δύο τέτοιους θανάτους που πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό, επομένως αυτή η συσχέτιση είναι ψευδής και μπορεί να αποδοθεί σε τυχαίο σφάλμα».

Συμπεράσματα

«Η υπερβολική θνησιμότητα ήταν μέτρια αυξημένη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κυρίως ως αποτέλεσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από COVID-19. Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ των ποσοστών εμβολιασμού και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, αποδεικνύοντας το εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας των εμβολίων COVID-19», σημειώνει έρευνα.