ΥΠΕΣ: Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

imagew 77 Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον απόλυτα αποδεκτή από όλους και πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος τόνισε πως για να ευοδωθεί ο στόχος πρέπει γρήγορα, εντός Φθινοπώρου, να ολοκληρωθεί η συζήτηση, πριν εισέλθουμε στην περίοδο των εκλογών.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, στα γραφεία του Κινήματος, με θέμα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής είπε ότι υπάρχουν πτυχές, στις οποίες εμφανίζονται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κάτι το οποίο θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό, αφού πρόκειται για μια τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

«Είναι βεβαίως αποδεκτό το κάθε κόμμα να έχει και τις δικές του επιμέρους απόψεις. Αυτό το οποίο καταγράφουμε είναι ότι ο τελικός στόχος είναι για όλους ο ίδιος. Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης είναι πλέον απόλυτα αποδεκτή από όλους ότι πρέπει να προχωρήσουμε και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η αναγκαιότητα της παροχής των καλύτερων ποιοτικά υπηρεσιών προς τους πολίτες στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος, που είναι κοινός στόχος όλων ανεξαίρετα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τα οποία έχουμε συζητήσει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση», για να προσθέσει ότι «από τη Δευτέρα ξεκινά και ευελπιστούμε να εντατικοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή ακριβώς για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατόν, γιατί δεν θα το αποκρύψω -το έχω επαναλάβει αρκετές φορές- είμαστε ρεαλιστές σε αυτή την προσπάθεια».

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά», συνέχισε, «ότι αν θέλουμε να ευοδωθεί ο στόχος μας θα πρέπει γρήγορα εντός Φθινοπώρου να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση γιατί από εκεί και έπειτα θα εισέλθουμε στην περίοδο των εκλογών όπου θα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τοποθετήσεις».

Χαιρέτισε, εξάλλου, την «αυστηρότητα», με την οποία ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων έχει τοποθετηθεί για θέματα, που αφορούν τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την αναγκαιότητα να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμιστικές δομές.

Είπε ότι «είναι αυτά τα οποία εισάγονται με τα νομοθετήματα, τα οποία είναι ήδη ενώπιον της Βουλής», σημειώνοντας ότι «θεωρούμε πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν στα νομοσχέδια δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο, ώστε να να φτάσουμε στον τελικό στόχο».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών είπε πως το κίνημά του στηρίζει την ιδέα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «πολλά πρέπει να αλλάξουν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Το γενικό πλαίσιο μας εκφράζει υπάρχουν, όμως, σίγουρα σημαντικές διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα. Εμείς αυτό που δώσαμε έμφαση στον Υπουργό ως μήνυμα είναι ότι θεωρούμε ότι πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη μεταρρύθμιση να υπάρξει διαφάνεια, δημοκρατική νομιμοποίηση, έλεγχος των οικονομικών, αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς», είπε.

Σημείωσε πως «δεν πρέπει μέσω της μεταρρύθμισης να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της αναποτελεσματικότητας, της έλλειψης ελέγχου και πολλές φορές της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτή η προσπάθεια να καταλήξει αισίως».

Πηγή: ΚΥΠΕ