ΥΠΕΣ: Συνέχιση του αγώνα για λύση για να διαφυλάξουμε το μέλλον

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε σε «μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον»

b b b noyris

Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε ομιλία του την Κυριακή στην ετήσια αντικατοχική εκδήλωση «Άσσια μέρα μνήμης και τιμής, Πεσόντες και Αγνοούμενοι» που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε σε «μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και την κοινωνία και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον».

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούληση για επανέναρξη συνομιλιών, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα μας να καλλιεργήσουμε το απαραίτητο θετικό κλίμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η απαράδεκτη της στάση της Τουρκίας αλλά και των εδώ εγκάθετων της, οι έκνομες ενέργειές τους που στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντηρούν μια νωθρή στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Οι τακτικισμοί, οι λεονταρισμοί και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας που εμμένει σε μια επιθετική ρητορική, επιλέγοντας να δυναμιτίζει τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών, με την συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την αλαζονική της στάση, όσο και με τις θέσεις της, αξιώνοντας προκλητικά λύση δύο κρατών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, είπε.

Η Άγκυρα, είπε συνεχίζοντας, αφού έχει εποικήσει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα, τώρα επιδίδεται σε έναν οιονεί «εποικισμό» των ελεύθερων περιοχών μέσω των παράτυπων μεταναστών, που κατά χιλιάδες ωθούνται από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Υπογράμμισε ακόμα ότι μπροστά στις απειλές αυτές, η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, ενώ πρόσθεσε ότι «ακατάπαυστα και προς κάθε κατεύθυνση στηλιτεύουμε τις παράνομες ενέργειες, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τετελεσμένων που επιχειρούν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, αλλά και της εργαλειοποίησης των μεταναστών».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση είπε ότι, σήμερα, στον ιερό τούτο ναό, που βρίσκεται η σεπτή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που διασώθηκε και μεταφέρθηκε από την Άσσια στις ελεύθερες περιοχές το 2003, ανακαλούμε το θλιβερό καλοκαίρι του 1974 και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικά πεσόντες, δολοφονηθέντες από τους Τούρκους και αγνοούμενους της μαρτυρικής κωμόπολης.

«Η Άσσια δυστυχώς κατέχει και τη θλιβερή πρωτιά στον αριθμό ανθρώπων που εξαφανίστηκαν μετά τη σύλληψη τους τις μέρες που ακολούθησαν την κατάληψη του χωριού από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Αυγούστου 1974. 105 άτομα στο σύνολο εξαφανίστηκαν στην Άσσια, και ακολουθούν η Κερύνεια και η Λάπηθος με 94 και 90 αντίστοιχα», είπε ο κ. Νουρής.

Μια από τις πιο τραγικές σελίδες της Τουρκικής Εισβολής έχει γραφτεί στο Ορνίθι, πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι εκεί όπου επιτελείται το μεγαλύτερο αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον αμάχων που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο το 1974. Είναι εκεί όπου ο κατοχικός στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ και έθαψε σε δύο ομαδικούς τάφους τους 105 πολίτες, οι οποίοι είχαν αρχικά συλληφθεί, με τους 70 περίπου από αυτούς να έχουν καταγωγή από την Άσσια. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτό το φρικαλέο έγκλημα πολέμου είναι αδιάσειστα».

Όλα τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και Τ/Κ συνεργάτες τους και ιδίως αυτό που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Άσσια παραμένουν ατιμώρητα μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

«Ευχή μας να χτυπήσουμε ξανά τις χαρμόσυνες καμπάνες των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Προδρόμου, φύλακες της ρωμιοσύνης και χριστιανοσύνης. Των Αγίων Θεοδώρων αλλά και του Αγ. Σπυρίδωνα με τις ζωγραφιές του Μιχαήλ Κάσσιαλου. Ελπίδα όλων μας, η γη της Άσσιας να μνημονεύσει ξανά τα βλαστάρια της στη δική της αγκάλη, στο χώμα που τα ανέθρεψε και τα ανάγιωσε» είπε καταλήγοντας ο κ.Νουρής.