Υπέβαλε την παραίτησή του ο Ιωνάς Νικολάου

ιωνας2 ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, Υπουργός Δικαιοσύνης

Την παραίτησή του υπέβαλε μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο ο Ιωνάς Νικολάου για λόγους ευθιξίας καθαρά όπως είπε σημειώνοντας πως αυτή έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο.
Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο θα πρέπει να παραιτηθεί μαζί του και ο αρχηγός αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Φρόντισε ωστόσο να ρίξει ευθείες βολές στην αστυνομία για τυχόν παραλείψεις και για κακούς χειρισμούς ενημερώνοντας ότι θα αποταθεί στην ανεξάρτητη επιτροπή παραπόνων απέναντι στους αστυνομικούς για διεξαγωγή έρευνας ούτως ώστε να διαφανούν οι τυχόν ευθύνες και παραλείψεις.

Όπως είπε είναι άδικο να επιρρίπτονται ευθύνες προς την κυβέρνηση και τον υπουργό δικαιοσύνης καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις έρευνες της αστυνομίας. Υπογράμμισε πως οι τελευταίες μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο όχι για το κατά πόσο θα υπέβαλε ή όχι παραίτηση, αλλά γιατί η σκέψη του ήταν με τις οικογένειες των θυμάτων.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο σε διάσκεψη τύπου για να παρουσιάσει το έργο που διετέλεσε κατά τη θητεία του.

Πρόεδρος: Με ιδιαίτερη λύπη αποδέχθηκα την παραίτηση Ιωνά

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μου υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις από πλευράς του αστυνομικού Σώματος στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου.

Ο Ιωνάς Νικολάου επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως Υπουργός και αφήνει πίσω του πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος. Ενώ παράλληλα έχει συμβάλει καθοριστικά και στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.

Υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να επαναλάβω πως συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».

Γιατί οι ξεχωριστές συναντήσεις Ιωνά-Αρχηγού με Πρόεδρο

Την απόφαση να δει ξεχωριστά υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Νικολάου δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μετά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αλλά και τις ευθείες βολές του κ. Νικολάου προς την ηγεσία της αστυνομίας, έκρινε ορθότερο να συναντηθεί με τους δύο άντρες ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατ’ιδίαν συνάντηση Προέδρου- Ιωνά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ξεπερνώντας τη μία ώρα.

Έστρωσε χαλί

«Έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό. Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, είχε αναφέρει στα κρατικό κανάλι πως αν ήταν στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είχε ήδη προχωρήσει σε υποβολή παραίτησης, όχι για λόγους προσωπικής ευθύνης αλλά για λόγους αξιοπρέπειας. Κίνηση που ενίσχυσε τη φημολογία ότι ο ΔΗΣΥ, λίγο πριν τις εκλογές, επιθυμεί μέσω μίας κίνησης εκτόνωση της μεγάλης αυτής κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την αποκάλυψη των φόνων ο Ιωνάς Νικολάου τήρησε σιγή ιχθύος με πηγές από το υπουργείο δικαιοσύνης να επισημαίνουν πως στόχος ήταν να ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η υποβολή παραίτησης του Ιωνά Νικολάου θεωρείται δεδομένη, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε, ωστόσο ανοικτό παραμένει αν θα μείνει μέχρι και την ολοκλήρωση των ερευνών. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος και αν θα δεχτεί την παραίτησή του.

Πηγή: Καθημερινή