Υπόμνημα αγροτών στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην Ε.Ε

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ -  ΕΚΑ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ παρέδωσαν Υπόμνημα στην Πρόεδρο της Ε.Ε

7 16

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ –  ΕΚΑ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 21 Μαρτίου παρέδωσαν Υπόμνημα στην Πρόεδρο της Ε.Ε. κυρία Ursula von der Leyen, ζητώντας στήριξη.

Το υπόμνημα αυτούσιο, είναι το εξής:

«Προς Πρόεδρο Ε.Ε.

Κυρία Ursula von der Leyen

Οι διεθνείς εξελίξεις της ακρίβειας στα Αγροτικά Εφόδια και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας όπου εκεί βρίσκονται δύο από τους πιο βασικούς Σιτοβολώνες του πλανήτη γη, έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους και τους Γεωργούς, στην προσπάθεια τους να παράξουν τρόφιμα.

Η πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για τα πιο πάνω θέματα, όπου τόνιζε ότι κινδυνεύουμε άμεσα με ελλείψεις τροφίμων, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ.

Οι κτηνοτρόφοι της Κύπρου, σε σημερινή διαμαρτυρία τους ενώνουν τις φωνές τους με όλους τους Αγρότες της Ε.Ε. και του κόσμου γενικά, ότι θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά για να μπορέσουν να παράγουν τρόφιμα. Διαφορετικά θα σταματήσουν να οργώνουν την γη και να εκτρέφουν ζώα με αποτέλεσμα να επέλθει πείνα.

Γι΄ αυτό καλούμε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που συνέρχεται σήμερα να στηρίξουν αυτό το πανευρωπαϊκό αίτημα της Αγροτιάς.

Διαφορετικά θα εγκαταλείψουμε το επάγγελμα και θα επέλθει η πείνα.

οι Αγροτικές Οργανώσεις

ΠΕΚ –  ΕΚΑ –  ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Υπόμνημα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην διάρκεια της διαμαρτυρίας τους οι αγρότες επέδωσαν υπόμνημα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ –  ΕΚΑ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στην σημερινή τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας  παρέδωσαν το πιο κάτω Υπόμνημα:

«Εξοχότατο Πρόεδρο

Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Οι διεθνείς εξελίξεις της ακρίβειας στα προϊόντα και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου εκεί βρίσκονται δύο από τους πιο βασικούς Σιτοβολώνες του πλανήτη γη, έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους και τους Γεωργούς, στην προσπάθεια τους να παράξουν τρόφιμα.

Η πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για τα παραπάνω θέματα, όπου τόνιζε ότι κινδυνεύουμε άμεσα με ελλείψεις τροφίμων, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ.

Όπως γνωρίζετε η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί αγοράζουμε τα Σιτηρά σε πολύ πιο υψηλές τιμές από τα άλλα κράτη Ε.Ε., λόγο απόστασης.

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Σας εισηγούμαστε όπως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εφαρμόσουν:

Α) Άμεσα την νομοθεσία για το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Β) Άμεση οικονομική στήριξη ΟΛΩΝ των κτηνοτρόφων μετά και τις «τρελές» αυξήσεις στα Σιτηρά και στις ζωοτροφές.

οι Αγροτικές Οργανώσεις

ΠΕΚ –  ΕΚΑ –  ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ», καταλήγει το υπόμνημα.